Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
6°C
JUTRI
16°C
-3°C
Oceni objavo

Intervju z udeleženko U3ŽO MOCIS Slovenj Gradec

"Končno se lahko vsaj malo posvetim dejavnostim, katerim se med rednim delom ni bilo mogoče'', pripoveduje Marija Pratnekar, dr. dentalne medicine, specialistka za zobno in čeljustno ortopedijo. Sedaj je šele krajši čas v pokoju, vendar je preko U3ŽO hitro našla ustrezen program, ki ji zagotavlja zadovoljivo mero aktivnosti še naprej.
1. Zakaj ste se odločili ravno za študijski program nemščine?

Ja, odločitev je bila kar težka. U3ŽO ponuja zanimive programe, vendar pri meni ni nobeden bistveno izstopal. Najbolj je na izbiro nemščine vplivalo dvoje, in sicer:  povabilo prijateljice, ki je jezikovni študijski program obiskovala že lani, kot drugo pa odlične reference prof. Nataše Knez, ki je mentorica nemškega jezika.

2. Kaj pričakujete od študijskega programa oz. kako boste to znanje uporabili v praksi?

Seveda je pričakovati povsem tekoče komuniciranje v nemškem jeziku precej nerealno, vendar so se časi zelo spremenili; sedaj si nepismen tudi v primeru, če vsaj delno ne obvladaš kakšnega tujega jezika. Res je, da smo povsem zadovoljivo obveščeni o dogodkih v svetu v svojem materinem jeziku, vendar pa je nekoliko drugače, če se lahko o tem sami prepričamo, poslušamo ali beremo tuje medije ali pa se s tujci sami pogovarjamo.

3. Vsaj minimalno obveznost pa vsak študijski program nedvomno zahteva. Se vam zdi, da vam bo vzelo preveč prostega časa?

Nikakor. Moja odločitev je bila povsem pravilna, to lahko sedaj že z gotovostjo rečem. Delo v takšni obliki ni naporno in obvezujoče, ni potrebno opravljati kakšnih sprejemnih ali končnih izpitov, je pa v veliki meri izdatna duhovna hrana, kar gotovo vsak potrebuje

4. Kakšen se vam zdi način podajanja znanja nemščine s strani mentorja in ali bi kaj spremenili?

Z ozirom na moje znanje nemščine v času vpisa v študijski program  in na zdajšnje, ko smo nekje na polovici, sem z napredkom izjemno zadovoljna. To pomeni, da je vloga mentorja vsekakor odločilna. Ni dovolj samo pridnost tečajnikov, če snov ni podana na zanimiv in privlačen način, kar omogoča lažje in uspešno delo.

5. Boste prihodnje leto nadaljevali s študijskim programom?

Prav gotovo. Ko vidiš občuten napredek v znanju jezika, je nadaljevanje študijskega programa kar samoumevno. Ko bo osnova že toliko utrjena, bo nadaljevanje lažje in še zanimivejše. Tisto o jezikovni nepismenosti je bilo mišljeno kar resno, zato obiščite kakšen študijski program tujega jezika.

 

Pogovarjal se je in sestavil: Bogomir Turičnik

Oglejte si tudi