Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
6°C
JUTRI
16°C
-3°C
Oceni objavo

Spoznajte mentorje U3ŽO MOCIS Slovenj Gradec

ZUMBA®Gold je eden izmed najbolj priljubljenih programov Univerze za tretje življenjsko obdobje na MOCIS-u v Slovenj Gradcu. Vodi jo inštruktorica skupinskih vadb Sonia Krauser, po rodu s Slovaške, ki že vrsto let živi in dela v Sloveniji. V letu 2008 si je kot prva vaditeljica v Sloveniji pridobila licenco za vadbo Zumba®. Sproti si dopolnjuje znanje in nekajkrat se je tudi udeležila mednarodne Zumba® konvencije v Orlandu. Ukvarja se tako z osnovnimi, s prilagojenimi in specialnimi programi te vadbe.
. Kaj vam pomeni življenje z ''Zumbo''?

Zumba je moj vsakdanji način življenja. Imam pa srečo, da uživam v tem delu. Pomeni mi tako kot hrana za dušo in telo.

2.    Kako ste zašli med mentorje na ''tretjo uni''?

Ena od mojih stalnih ''punc – zumbik'', ki pozna prednosti te vadbe, je predlagala vodstvu MOCIS-a, da poskusijo uvrstiti tudi to vadbo v njihov program. Tako so me povabili k sodelovanju že prvo leto delovanja. Delo s starejšimi mi je posebno veselje. Zanimanje članov U3ŽO je bilo izjemno.
3.    Kako se je začela Zumba v svetu?

Začelo se je naključno v 90-tih letih in prihaja iz Kolumbije. Beto Perez, takrat inštruktor aerobike, je na svojo uro pozabil prinesti glasbo. Spomnil se je, da ima v avtu kaseto z njihovo narodno – latino glasbo. Tako je uporabil na svojstven način aerobiko s plesnimi koraki. Pozneje je odšel v Ameriko na Florido, kjer je izvajal to vrsto vadbe zelo uspešno, najbrž tudi zaradi svoje karizme. Leta 2001 je vadbo zaščitil pod imenom Zumba®. Postal je velika senzacija po vsem svetu in najuspešnejši program z največ obiskovalci vseh starosti.
 4.    Kaj pa je Zumba®Gold?

Je skupinska vadba, namenjena predvsem starejši populaciji. Zasnovana je tako, da ji lahko sledi vsak ne glede na starost in plesno predznanje. Četudi imate zdravstvene probleme, lahko vadite v bolj mirnem tempu. Primerna je tako za ženske kot moške, za vse, ki čutite v sebi temperament, hkrati pa želite razgibati in ohranjati svoje telo v dobri kondiciji. Pri Zumbi odpade problem iskanja plesnega partnerja in je brez priprav, torej brez domačih nalog. Potrebujete le udobne copate, brisačo, vodo, športno oblačilo, dobro voljo in veselje. Spremlja jo glasba, kot so salsa, samba, cha cha, tango in druge. Koreografije se menjajo med počasnimi in hitrimi ritmi, ki so prilagojeni posamezni skup
5.    Je na Koroškem veliko navdušenja za to vrsto vadbe?

Zumba® je na Koroškem našla svoje prave stalne privržence in ima tudi svojo Facebook stran z istim imenom, kjer lahko najdete vse informacije. Oktobra lani smo praznovali že 7. obletnico Zumba® pri nas in tako ostaja in vztrajamo še naprej. Po vadbi se počutiš poln energije, pripravljen za nove izzive. Gold Zumbo na Ravnah vadimo z mojimi zlatimi puncami že peto leto.
6.    Kdo vas je navdušil za to vrsto vadbe?

Internet, kjer lahko praktično ''vse najdeš''. S prijateljico sva našli v nekem francoskem časopisu opis vadbe, plesnih korakov in latino glasbe. Postalo mi je zanimivo, ko sem videla posnetke te vadbe na youtubu. V trenutku me je prevzelo in vedela sem, da je to, kar si želim delati. Odšla sem v Hamburg na izpopolnjevanje v vadbi, saj v Sloveniji tega še ni bilo.
7.    Je razlika v učinku vadbe starejši/mlajši?

Ne vidim nekih velikih razlik v učinku vadbe. V obeh primerih gre za krepitev in sprostitev mišic nog, rok, trebuha in seveda najpomembnejše mišice srca. Pozabiš na skrbi, prepustiš se glasbi, obenem pa narediš ogromno za svoje telo in dušo. Razlika je morda le v načinu dela. Pri Zumbi®Gold je smiselno delati na ohranjanju mišičnega tonusa oz. upočasnenju izgube mišične mase. Poudarek je na koordinaciji vaj v prostoru, pravilni drži telesa in vključevanju raztezalnih vaj. Tako bomo ostali čim dalj okretni in zmožni vsakodnevnih opravil, da tudi pri 80. oz. 90.-tih z lahkoto stopimo na stol in vzamemo kaj iz zgornje police v shrambi.
8.    Kaj sporočate ljubiteljem ''gibanja ob latino glasbi''?

Mojim ''Gold gospem'' bi se rada zahvalila, da tako vztrajno obiskujejo program vadbe že vrsto leto. Občudujem jih, so mi vzgled in motivacija. Pa ne samo zaradi dobrega videza, temveč optimizma in načina, kako ljubijo življenje. Želim jim, naj jih veselje do gibanja nikoli ne zapusti. Brezdelno posedavanje bi verjetno bilo precej bolj naporno. Menim, da je najlepše plesati skozi življenje. Pridružite se nam v jeseni.

 

                                               Pogovarjala se je in prispevek sestavila Zdenka Turičnik.

Oglejte si tudi