Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
2°C
JUTRI
13°C
-1°C
Oceni objavo

Pohod na Poljano 2017

V soboto, 13. Maja, smo organizirali tretji pohod iz Mislinje na Poljano. Pohod poteka iz Mislinje preko Sredem, Podgorja, Raduš, Sel, Ivarčkega jezera, Smuč koče in Leš do Poljane. Pohod je posvečen borcem Šercerjeve brigade, ki so pred 72. leti po tej trasi, hiteli na pomoč partizanskim enotam na Poljani.

Kljub slabemu vremenu in neobičajni uri, saj smo iz Mislinje krenili v petek, 12. maja ob 23.00 uri, nam dobre volje ni primanjkovalo. Za to so poskrbeli tudi domačini ob trasi, ki so nas pričakali s čajem in priboljški.

Na Poljani smo se udeležili slovesnosti, na kateri so obeležili 72. obletnico zadnjih bojev druge svetovne vojne na evropskih tleh.

Mislinjska in Mežiška dolina sta ob koncu 2. svetovne vojne postali zadnji izhod za umik ogromnih množic pripadnikov poraženih vojsk z jugoslovanskih bojišč, z njimi pa se je umikalo tudi veliko civilnih beguncev proti zahodu, kjer bi se predali Britancem. Cilj Jugoslovanske armade, v katero so bile takrat vključene tudi slovenske partizanske enote, pa je bil zadržati jih na slovenskem ozemlju. V dneh med 12. in 15. majem je tako prišlo do hudih bojev na območju Doliča, Dravograda in Poljane pri Prevaljah, s hudimi izgubami na obeh straneh.

Na slovesnosti se je nekaj sto ljudi zbralo ob spomeniku Svobodi in miru, kjer jih je v imenu organizatorja ZB za vrednote NOB Mežiške doline in koroških občin pozdravil župan občine Prevalje, Matic Tasič. V nadaljevanju so prisluhnili slavnostnemu govorniku, zgodovinarju in kustosu vojaškega muzeja Slovenske vojske, Martinu Premku, ki je med drugim dejal, da je 72 let po koncu druge svetovne vojne čas, da se ozremo naprej, vendar ne pozabimo, kaj se je med drugo svetovno vojno dogajalo. Na drugo svetovno vojno je treba gledati na podlagi dejstev in resnic, je dejal.

Veseli nas, da se je letošnjega  pohoda kljub slabemu vremenu udeležilo več pohodnikov kot predhodnih dveh, in potrudili se bomo, da bo ta pohod postal tradicionalen.

Oglejte si tudi