Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
5°C
NED.
20°C
6°C
Oceni objavo

Podelitev najvišjih priznanj PZS

V soboto je bila v Lendavi podelitev najvišjih priznanj PZS za leto 2016. Med dobitniki takšnih priznanj je bil tudi dolgoletni član PD Mislinja Tine Tajnik.
PZS vsako leto podeljuje posebna priznanja najzaslužnejšim posameznikom v planinskih društvih. Letošnja podelitev je bila v Lendavi, kjer se je v Gledališki in koncertni dvorani zbrala lepa množica planincev iz celotne Slovenije. Med dobitniki teh priznanj sta bila tudi dva Korošca: Tine Tajnik iz PD Mislinja in Jožica Keber iz PD Dravograd. V tem prispevku objavljamo obrazložitev priznanja  za našega člana Tineta Tajnika:

Tine Tajnik se je pričel ukvarjati s planinstvom kot osnovnošolec, pri dvanajstih letih je že prvič stal na vrhu Triglava. V Planinsko društvo Šoštanj je vstopil leta 1957, po vpisu na Bogoslovno semenišče v Mariboru se je vključil v tamkajšnje društvo, kot študent Teološke fakultete v Ljubljani pa se je vpisal v PD Ljubljana - matica.

Svojo duhovniško pot je pričel v Šentilju pri Mislinji, kjer je skupaj s takrat še živečim športnim zanesenjakom dr. Stankom Stoporkom pričel navduševati domačine, da bi v Mislinji organizirali lastno planinsko društvo. To se je zgodilo leta 1982, ko je bilo ustanovljeno PD Mislinja, v katerem je v prvem in drugem mandatu sodelova kot član upravnega odbora. Tri mandate je opravljal delo predsednika nadzornega odbora, sedaj pa je imenovan za predsednika častnega razsodišča. Tine, kakor ga kličejo prijatelji, je tudi planinski vodnik. Praviloma mu zaupajo vodenje najzahtevnejših društevnih pohodov.

Njegova predanost planinstvu je bila tako močna in goreča, da se je že kot mladenič pričel ukvarjati s plezanem. Nemirni duh ga je potegnil k osvajanju najvišjih vrhov osrednjega dela evropskih Alp. Povzpel se je na Mont Blanc, Monter Roso, Jungfrau, Matterhorn, Grossglockner ... Tudi Kilimadžaro v Afriki in vrh Acconcaguje v Južni Ameriki je čutil pod svojimi nogami.


V letu osamosvojitve Slovenije sta skupaj z dr. Lojzetom Pogorevcm zasnovala in izpeljala postavitev tridimenzionalnega križa na najvišji točki Pohorja, na Črnem vrhu, ki hkrati simbolizira našo državnost in samostojnost. Ob tej priložnosti je bila napisana tudi svečana listina, ki jo Martin hrani v arhivu domače župnije."

Ob podelitvi tega visokega priznanja mu  planinski prijatelji iz PD Mislinja iskreno čestitamo in mu želimo še veliko lepih pohodov v gore.

Oglejte si tudi