Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
6°C
JUTRI
16°C
-3°C
Oceni objavo

Na Kraškem robu

Letošnji zadnji pohod torkovcev (rekreativna skupina DU Mislinja) smo namenili Kraškemu robu. To je prelomnica med primorskim in notranjskim delom Slovenije, vleče pa se vse od Trsta do meje s sosednjo Hrvaško.
Našo pot smo pričeli na Črnem kalu. Tam nas je pričakala tudi naša vodnica, sicer predsednica MDO obmorskih planinskih društev Maruška Lenarčič, ki nas je spremljala na celoni naši poti. Na pohodu nas je bilo kar 34 udeležencev.

Že na začetku naše poti smo bili deležni  gostoljubnosti njihovega domačega planinskega društva, saj so nas domačini postregli s čajem in pecivom, nato smo si na kratko ogleldali tudi nekatere značilne  arhitektonske znamenitosti v Črnem kalu in se nato podali na pot v smeri vasi Praproče na Krasu.

Vseskozi nam je med potjo pogled uhajal proti Tržaškemu zalivu in obali slovenskega morja, v daljavi pa smo lahko občudovali hriboviti del na hrvaškem primorju, na severu pa so bili vidni tudi obrisi nekaterih naših najvišjih gora (Krn, Kanin, Slavnik...).  Prijetno sončno vreme s skorajda poletnimi temperaturami je pričaralo čudovito hojo na obronkih Kraškega roba. Na koncu smo si ogledali še znani Socerb z razvalinani gradu, od koder je lep razgled na Tržaški zaliv.


Polni lepih vtisov smo naše potovanje zaključili v znanem gostišču v Kozini, kjer smo se poslovli od naših gostiteljev in si obljubili, da bomo še kdaj obiskali čudovite hribovite predele našega Primorja.

Oglejte si tudi