Logo MojaObčina.si
JUTRI
15°C
-2°C
SOB.
18°C
0°C
Oceni objavo

Jablani za paraplegike

V torek, 3. 11. 2015, popoldne, v lepem sončnem jesenskem popoldnevu je Društvo paraplegikov Koroške  sodelovalo pri sajenju sadnega drevja ob kolesarski poti. Prijetno razpoloženi smo se pripeljali s kolesi in na invalidskih vozičkih ter se vključili v to aktivnost. Vsak od sodelujočih je imel kaj za povedati, dodati pameten nasvet… Takšno sodelovanje potrebujemo vsi, več prostovoljstva in medsebojnega druženja.

G. Jože Santner, programski vodja iz društva Učni sadovnjak, je navdušil predsednika Vaške skupnosti Šmartno g. Sedarja, da nas, paraplegike, vključijo v sodelovanje pri dogodkih in aktivnostih v Šmartnem, zato je Vaška skupnost Šmartno pri Slovenj Gradcu tudi donirala sadiki jablan Vesna in Carjevič nižje rasti, da bomo lahko sami obirali zdrave sadeže. Sadilne količke je podaril bivši predsednik vaške skupnosti, nanje so že nameščene tudi prepoznavne tablice Društva paraplegikov Koroške.

Povedano je bilo: kako se obrne sadika; na katero stran sadike se postavi sadilni količek; kako in zakaj naj bodo korenine drevesa v sadilni mreži - seveda, da voluhar ne uniči korenin drevesa; kako mrežo zapremo in kako se namesti mali del mreže, da voluhar ne more pri deblu do korenin ter zakaj mora biti cepilni del drevesa nad zemljo. Res smo se tako ravnali, zato da bodo tudi naša drevesa rasla uspešno kot ostala v tem drevoredu. Tako meni kot tudi ostalim kolegom ni žal te aktivnosti, saj se vedno kaj novega tudi naučimo. Na lokaciji ob kolesarski stezi je še veliko prostora, zato želijo, da se bi to zapolnilo še z novim sajenjem, tudi s še drugimi starimi sortami.

Seveda je v tednu Martinovih dni, kot prazniku Vaške skupnosti Šmartno pri Slovenj Gradcu polno dela, zato je lahko na pomoč sajenja priskočil samo podpredsednik g. Štruc Aleš, g. Gradišnik z otrokoma in član Gibanja TRS g. Ivo Karner.

Ob skorajšnjem prazniku ter uspešni saditvi pa je seveda potrebno tudi poizkusiti, kako vino bo postalo iz svežega mošta. Lepo je bilo v tej družbi nazdraviti. Lepa je že ta kolesarska pot z drevoredom, sedaj je še lepša, ker tu sedaj rastejo tudi drevesa nas, paraplegikov.

Oglejte si tudi