Logo MojaObčina.si
JUTRI
12°C
0°C
NED.
11°C
-1°C
Oceni objavo

Bili smo pri Treh žebljih

Pri Treh žebljih na Osankarici je bila v soboto spominska slovesnost ob 71. obletnici poslednjega boja Pohorskega bataljona.
Tudi letos so vsakoletni organizatorji pripravili spominsko slovesnost ob 71. letnici poslednjega boja Pohorskega bataljona pri Treh žebljih na Osankarici. Prireditve se je udeležilo več kot 1000 pohodnikov in drugih udeležencev. Med njimi so bili tudi predstavniki sosednjih občin in vidni politiki naše države: Borut Pahor, Janko Veber, Roman Jakič, Igor Lukič  in še nekateri drugi. Slavnostni govornik je bil minister za obrambo Roman Jakič, ki je v svojem nagovoru posebej izpostavil potrebo po enotnosti Slovencev v sedanji državi, takšni enotnosti in herojstvu, kot  so jo izkazali partizani v enotah NOB med drugo svetovno vojno. Po krajšem kulturnem programu so številne delegacije položile spominske vence ob spomeniku padlim borcem Pohorskega bataljona. Med njimi je bila tudi delegacija Občine Mislinja z županom Šilakom na čelu. Območna enota Zveze združenj borcev za vrednote NOB iz Mislinje je organizirala tudi avtobusni prevoz za vse udeležence iz naše občine. Bilo jih je okrog 50. S tem dejanjem smo se med drugim poklonili spominu  na dva padla borca Pohorskega bataljona iz Mislinje: Zdravka Čebularja in Ernesta Prevolnika.

 

Pohorski bataljon je padel 8. januarja 1943 , ko so ga obkolile močne enote nemške vojske z najmodernejšo oborožitvijo tistega časa. Padli so vsi borci, razen enega, ki je bil ranjen in so ga nato po strahovitih mučenjih Nemci ustrelili kot talca. Trupla borcev so bila odpeljana v avstrijski Gradec, kjer so še danes pokopani borci tega bataljona na tamkajšnjem pokopališču.

 

Ob povratku domov smo si udeleženci te komemoracije ogledali še muzej NOB na Pustovi domačiji nad Slovenskimi Konjicami.

 

V soboto, 11. 1. 2014  tudi Planinsko društvo Mislinja vabi na tradicionalni pohod "Po poteh Pohorskega bataljona". Organiziran bo avtobusni prevoz do Peska, od tam pa se bomo peš podali na triurno hojo do Osankarice.

Oglejte si tudi