Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
6°C
JUTRI
16°C
-2°C
Oceni objavo

25. let obeležja na Črnnem vrhu na Pohorju

Letos mineva 25 let od dneva, ko je bila 6.10.1991 svečana otvoritev in posvetitev  obeležja na najvišjem vrhu Pohorja, Črnem vrhu (1543 m). Planinci PD Mislinja smo se odločili, da ta jubilej slavnostno proslavimo. Tako smo načrtovali, da bomo na Črnem vrhu, v neposredni bližini obeležja, v nedeljo 2.10.2016 pripravili blagoslov in slavnostno otvoritev škorjanke, organizirali zahvalno planinsko mašo in se poleg 25 let obeležja spomnili na 25 let od dneva, ko je na samostojno pot krenila naša država.

Zaradi slabega vremena smo spremenili lokacijo in prireditev izvedli v veliki dvorani Centra Kope, kjer se je zbralo okoli 150 obiskovalcev. Predsednik društva je uvodoma pozdravil vse navzoče, še posebej pa se je zahvalil za udeležbo predstavniku občine Mislinja, predstavniku Planinske zveze Slovenije in ljubljanskemu metropolitu, nadškofu monsinjorju Stanislavu Zoretu, ki je tudi vodil obred. Obred so popestrili z ubranim petjem člani kvinteta naših Pojočih gornikov.

Predlog za postavitev obeležja je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja na organe društva podal naš član in župnik Tine Tajnik, ki je tudi prevzel nase nalogo, da to idejo izpelje. Po pridobljenih vseh dovoljenjih in soglasjih je k sodelovanju povabil našega člana dr. Lojzeta Pogorevca, ki je izdelal načrt, v katerega je na umetniški način združil naravne, nabožne in planinske simbole. Trije križi, zgoraj vpeti v kototrikotnik, ki so na spodnjem delu nad temeljem učvrščeni v miniaturno oltarno mizo s planinskimi klini. Tako skulptura predstavlja pomembno simboliko, ki bi jo lahko na kratko povzeli: Kalvarija (vrh gore), trije križi (tudi na Kalvariji sta bila ob Kristusovem križu še dva, za oba razbojnika), trikotnik (znamenje Svete Trojice), markacija na enem izmed križev – Kristusova glava (kažipot v duhovnem in zemeljskem pomenu).

Z blagoslovom smo tudi uradno dali v uporabo našo škorjanko, ki bo poleg spomina na oglarjenje na Pohorju namenjena vsem obiskovalcem za krajši počitek ali kot zavetišče v primeru slabega vremena. Prav tako bo dopolnjevala tematsko pohodno pot Kope – Ribniška koča.  Upamo, da nanjo ne bomo ponosni samo člani našega društva, ampak vsi ljubitelji pohodništva in narave. Naša želja je, da bo ta objekt čim dlje služil svojemu namenu.

Ob zaključku uradnega dela je predsednik PD najprej podelil spominski darili Tinetu Tajniku, ki je dal idejo in poskrbel za dokumentacijo, in dr. Lojzetu Pogorevcu, ki je pripravil načrt in obeležje tudi izdelal. Spominsko darilo je bilo podeljeno tudi nadškofu, ki se je odzval našemu povabilu in poskrbel za brezhibno izvedbo obreda. Na koncu se je zahvalil vsem, ki so s prostovoljnim delom, darovanjem materiala ali drugih dobrin prispevali, da je bila škorjanka v zastavljenem roku postavljena in da smo lahko izvedli to prireditev.

Po uradnem delu so članice PD pripravile zakusko. Udeleženci pa so svoj obisk izkoristili za ogled Centra in izmenjavo planinskih doživetij v letošnji sezoni. Kljub slabemu vremenu je prireditev odlično uspela in udeleženci so zadovoljni odhajali proti domu.

 

 

Oglejte si tudi