Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
0°C
JUTRI
11°C
-1°C
Oceni objavo

11. strokovna razstava sadja v oktobru 2015 blestela po kakovosti in obarvanosti plodov

Enajsta strokovna razstava sadja je potekala od 15. do 18. oktobra 2015 v dvorani Poslovnega centra Lopan v Mislinji. Predstavljeno je bilo 110 sort jabolk in hrušk ter 10 alternativnih  sort sadja in  8 nedoločenih sort jabolk in hrušk.

 

Na razstavi so sodelovali Sadjarsko društvo Mislinjske Doline Lesnika, čebelarsko društvo Slovenj Gradec-Mislinja, Čebelarski krožek osnovne šole Mislinja, Društvo za za zdravje srca in ožilja Slovenije podružnica za Koroško, Kmetija Postavk iz Podgorja, kmetiji Pečenik in  Spodnji Barl iz Razborce, ekološka kmetija Pšaker. Program v okviru  odprtja razstave je vodila Andreja Martinc. Poleg sodelujočih so spregovorili  tudi gostje župan občine Mislinja Bojan Borovnik, direktor Kmetijskega Zavoda Celje Stanko Jamnik, sadjar in zbiratelj starih sort sadja Konrad Brunšek. Strokovno je razstavljene sorte sadja predstavil Stanislav Koprivnikar.  S pesmima Moja Mislinjska dolina in Prav lepo je res na deželi so prisotne razveselile Bršljanke.

Ob razstavi je potekal tudi likovni natečaj na temo živali v sadovnjaku. Nagrado je prijelo 10 učencev osnovne šole in 5 otrok iz vrtca. Nagrade sta ob priliki odprtja razstave podelili predsednica komisije  Edit Sekavčnik in ravnateljica osnovne šole Natalija Aber Jordan.

Ocenjujemo, da v Mislinjski dolini še najdemo do 120 sort jabolk in do 50 sort hrušk. V literaturi pa zasledimo, da je v letih od 1800 do  1870 drevesnica  duhovnika Pirjevca iz Kamnika imela okrog 700 različnih sort jabolk in hrušk.

Obisk razstave je dokaz, da nam ni vseeno za našo naravno  dediščino in daje naša dolžnost, da ohranimo to kar smo podedovali.

Oglejte si tudi