Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
5°C
JUTRI
18°C
5°C
Oceni objavo

Kako upravljati s pohorskimi planjami, travišči?

Prisotnost naravovarstveno pomembnih habitatnih tipov ter živalskih in rastlinskih vrst na pohorskih planjah, traviščih na ovršju Pohorja, je posledica prepleta naravnih danosti in človekovih dejavnosti v preteklosti. Danes je ta prostor prepoznan kot naravovarstveno pomembno območje na državni in evropski ravni – med drugim spada v vseevropsko omrežje Natura 2000.
Številni interesi na omejenem območju terjajo aktivno upravljanje in usklajevanje. Cilj projekta SUPORT - trajnostno upravljanje Pohorja je, da se doseže učinkovitejše upravljanje in spremljanje stanja območij Natura 2000, in sicer z iskanjem rešitev za bolj trajnostni razvoj Pohorja. To bo hkrati zagotavljalo izboljšanje stanja naravovarstveno visoko vrednih območij in razvoj prostočasnih aktivnosti v naravi.

S tem namenom smo 4. februarja 2016 v Centru Kope organizirali delavnico, na kateri smo predstavili problematiko upravljanja pohorskih planj, travišč, ter skupaj iskali rešitve za učinkovitejše upravljanje.

Več kot 50 udeleženk in udeležencev nakazuje, da obstaja volja in pripravljenost po sodelovanju in iskanju rešitev. Med njimi so bil lastniki zemljišč, predstavniki občin, strokovnih institucij, turističnega gospodarstva ter nevladnih organizacij. V diskusiji se je nakazalo, da projektna sredstva in delo sicer lahko dajo zagon sodelovanju različnih deležnikov, vendar bo za učinkovite rešitve potrebno najti obliko upravljanja z območjem, ki bo omogočala kontinuirano razvojno-varovalno delo. Tako v organizacijskem kot finančnem smislu.

Predstavitve z delavnice so na voljo na spletni strani Regionalne agencije za Koroško.

Projekt SUPORT  se izvaja in financira iz Programa Norveškega finančnega mehanizma 2009-2014 in Programa Finančnega mehanizma EGP 2009-2014. Nosilec projekta je Zavod za gozdove Slovenije, območna enota Slovenj Gradec. Partnerji v projektu so Zavod Republike Slovenije za varstvo narave, RRA Koroška – regionalna razvojna agencija za Koroško, Občina Zreče in Občina Ribnica na Pohorju.

Ta novica je nastala s finančno podporo Finančnega mehanizma EGP. Za vsebino te spletne strani je odgovoren izključno Zavod za gozdove OE Slovenj Gradec in zanj v nobenem primeru ne velja, da odraža stališča nosilca Programa Finančnega mehanizma EGP.

Oglejte si tudi