Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
18°C
2°C
Oceni objavo

Defribilator reši življenje. V Mirni Peči nameščen ob vhodu v kulturni dom.

Avtomatski eksterni defibrilator (AED) je prenosna elektronska naprava, ki je sposobna zaznati zastoj srca pri človeku. S pomočjo električnega sunka pa lahko srce ponovno požene in s tem reši življenje. Uporaba je varna in enostavna, uporablja ga lahko prav vsak.

Sam po sebi pa aparat seveda ne rešuje življenj, je pa izredno dobrodošel dodatek pri oživljanju s pritiski na prsni koš (masažo srca) in umetnim dihanjem. Z oživljanjem z uporabo AED lahko narediš toliko kot celotna reševalna ekipa, ki prispe kasneje in rešiš življenje.

Prednost avtomatskega eksternega defibrilatorja (AED), ki je vedno nameščen na javnem mestu in je tako najbolj priročen ter hiter način pomoči, je, da je prvenstveno namenjen laikom. AED je varna naprava, ki sama prepozna srčni ritem. Če je t.i. defibrilacija potrebna, na to opozori in tistega, ki nudi pomoč, glasovno z navodili vodi skozi celotni postopek oživljanja do prihoda reševalcev.

 

POMNI!

  • Samo uporaba AED, brez stiskov prsnega koša in umetnega dihanja, je neučinkovita 

V Zdravstvenem domu Novo mesto so se v sklopu projekta AED odločili okrepiti prvi člen tako imenovane »verige preživetja«, ki ga imenujejo tudi laična prva pomoč. V ta namen so in bodo tudi v bodoče namestili več AED-jev na različnih lokacijah. Na vseh točkah namestitve AED-ja nameravajo organizirati tudi izobraževanja o uporabi AED-ja in temeljnih postopkih oživljanja.
V Mirni Peči je AED naprava za oživljanje postavljena ob vhodu v kulturni dom.

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi