Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
3°C
JUTRI
18°C
3°C
Oceni objavo

Učenci OŠ Toneta Pavčka dosledno ločujejo KEMSO (Kartonska Embalaža za Mleko, Sokove in Ostalo)

Akcija zbiranja odpadne kartonske embalaže za mleko, sokove in ostalo, kateri so se pridružili tudi učenci in učitelji OŠ Toneta Pavčka, se je pričela. Učenci in učitelji bodo v akciji dosledno  ločevali odpadno embalažo.

 

Namen in cilji akcije

  • Zbiranje odpadne KEMSO (Kartonska Embalaža za Mleko, Sokove in Ostalo, poznana tudi kot odpadna embalaža Tetra Pak) v izbranih šolah na območju Komunale Novo mesto z namenom zapiranja snovnega kroga te odpadne embalaže.
  • Ozaveščati otroke, učitelje in starše, da je odpadno KEMSO mogoče reciklirati in v obliki drugega izdelka ponovno uporabiti.
  • Spodbuditi lokalno skupnost, da zberejo čim več odpadne KEMSO, ki gre nato v predelavo in iz nje med drugim nastane higiensko-papirna konfekcija v obliki papirnatih robčkov, papirnatih brisač in toaletnega papirja.
  • Pilotni primer v Sloveniji: Komunala Novo mesto zbrano KEMSO namensko usmerja v predelavo za nadaljnjo izdelavo higienskega papirja za lastne potrebe in postopoma vzpostavlja lasten snovni krog v lokalni skupnosti).

 

Kaj je KROŽNO GOSPODARSTVO ali ZAPIRANJE SNOVNIH TOKOV?

Obseg proizvodnje in potrošnje v Evropski uniji za več kot dvakrat presega zmogljivosti naravnega okolja, v katerem živimo. Zato je nujen prehod v krožno gospodarstvo, ki zagotavlja t.i. zapiranje snovnih tokov. S tem namenom bo Evropska unija do konca leta 2015 sprejela še bolj konkretne ukrepe, ki naj bi spodbujali projekte krožnega gospodarstva.

 

Zapiranje snovnih tokov ali krožno gospodarstvo je eden osnovnih ciljev gospodarnega in učinkovitega ravnanja z odpadki in odpadnimi materiali. Za uresničevanje zapiranja snovnih tokov obravnavamo življenjski cikel izdelkov in njihovih sestavnih materialov ter opredelimo, kolikšen delež tega materiala je mogoče ponovno uporabiti in v kakšni obliki. Tako iz odpadka nastane reciklirana surovina za novi izdelek, ki nastane na enega od dveh načinov:

1)      prvi način je, da iz odpadnih materialov nastanejo nove surovine, iz katerih izdelamo nove izdelke za drugi namen uporabe kot prvotni izdelek;

2)      drugi način, nekakšna nadgradnja ali višji cilj pa je, da odpadni material predelamo in obdelamo tako, da je primeren za vnovično uporabo za enak izdelek.

ZAPIRANJE SNOVNIH TOKOV EMBALAŽE KEMSO

Ena od vrst embalaže, s katero lahko ustvarimo krogotok zapiranja snovnih tokov, je tudi tako imenovana embalaža Tetra Pak oziroma kartonska embalaža za mleko, sokove in ostalo (KEMSO), včasih poimenovana tudi 'sestavljena embalaža'. Njena ključna surovina je celuloza, ki jo primarno dobivamo s sečnjo dreves in predelavo lesa. Sekundarno pa lahko celulozo pridobimo tudi z recikliranjem odpadne embalaže KEMSO (Tetra Pak). Iz nje lahko pridobimo do 60 odstotkov kakovostne celuloze, s čimer ohranimo pomemben delež gozdov, ki bi jih sicer morali posekati.

 

»KEMSO DOSLEDNO ZA NAŠ HIGIENSKI PAPIR«

Oglejte si tudi