Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
3°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Škodo v gozdovih lahko omilimo z zasaditvijo puljenk bukve

Smrekov lubadar je v lanskem letu povzročil sušenje velikih površin smrekovih gozdov, ki jih je bilo potrebno zaradi tega posekati. Ob primernih vremenskih razmerah pričakujemo velike škode tudi v letošnjem letu. Marsikateri lastnik gozda si zastavlja vprašanje, kako omiliti nastalo škodo.

Na Zavodu za gozdove Slovenije svetujejo eno od možnosti in sicer  zasaditev s puljenkami bukve. To so mlada drevesca, ki se jih napuli ali nakoplje v naravnem mladju v delu gozda, ki ni predviden za naravno pomladitev, na primer na gozdnih vlakah, in kjer so podobne rastiščne in svetlobne razmere kot na površinah, ki jih nameravamo pogozditi. Ob sajenju je potrebno puljenke označiti s količki, da jih pri kasnejši negi, odstranjevanju robide in ostalih nezaželenih rastlin, ki bi sadike prerasle in zadušile, lažje opazimo in ne poškodujemo. Pred nabiranjem puljenk se morajo lastniki obvezno posvetovati z revirnim gozdarjem, ki jim bo svetoval glede lokacije nabiranja in izvedbe sadnje.

Po besedah Marjana Graha iz novomeške območne enote Zavoda za gozdove Slovenije  takšen ukrep priporočajo vsem lastnikom, ki bi radi del svojega gozda pogozdili na poceni in naravi prijazen način.

Fotografije so nastale koncem marca,  ko so zaposleni ZGS OE Novo mesto zasadili eno od ogolelih površin nad Koroško vasjo pod Gorjanci.

 

Oglejte si tudi