Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
3°C
JUTRI
18°C
3°C
Oceni objavo

Ob tednu Rdečega križa vrsta prireditev na temo Medkulturnost-naše bogastvo

 Z 8. majem se je v Sloveniji pričel teden Rdečega križa, ki vsako leto poteka od 8. do 15. maja. Prostovoljke in prostovoljci ter osebje Rdečega križa Slovenije vsako leto pomagajo vsakemu desetemu prebivalcu Slovenije bodisi z odpravljanjem posledic naravnih ali drugih nesreč, pridobivanjem krvodajalcev, zbiranjem hrane in oblačil, izobraževanjem na področju laične prve pomoči, iskanjem pogrešanih oseb in odzivanjem na številne druge klice na pomoč.

Osrednje prireditve v počastitev tedna RK je Območno združenje RK Novo mesto pripravilo v torek, 9. maja, na temo Medkulturnost- naše bogastvo. Na bazarju Moj sošolec je drugačen, so se učenci v krožkih RK seznanili in predstavili kulturo sošolcev, ki so drugačni, ker so druge narodnosti. Na stojnicah so prikazali značilnosti držav, značilne jedi, najpogostejše besede, narodne noše in simbole. Sodelovalo je devet osnovnih šol in Društvo za razvijanje prostovoljnega dela, ki imajo sošolce iz španske, kitajske, bošnjaške, francoske, albanske, ruske, venezuelske, romske, estonske in ukrajinske kulture.

Na prireditvi so podelili  priznanja in nagrade za najboljša bralna znamenja, ki so prispela na natečaj Dobro se z dobrim vrača ter izbrali naj prostovoljko Dašo Radovan s Kmetijske šole Grm in biotehnične gimnazije ter naj prostovoljsko skupino Z roko v roki z iste šole in naj prostovoljski razred, 2. k Gimnazije Novo mesto.

 Na okrogli mizi Moj sosed je drugačen, ki jo je vodila Nuša Rustja, prostovoljka RK in organizatorica današnjih prireditev Medkulturnost - naše bogastvo, je svoje izkušnje delilo sedem tujcev, ki so drugačni zato, ker so druge narodnosti in predstavnica DRPD, ki dela z migranti. V sproščenem pogovoru so se dotaknili vrednot, sprejetosti v okolju, medkulturnega družinskega življenja in svojega odnosa do obeh dežel. Tunizijec Housemm Tanich je na kuharski delavnici skupaj z udeleženci pripravljal tradicionalne tunizijske jedi salad blankit, brik in couscous po tunizijsko.

 Z medkulturnim dnevom OZRK Novo mesto želi prispevati k razvijanju strpnosti in sprejemanju drugačnosti ter odstiranju strahu pred neznanim. 

Oglejte si tudi