Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Spomladanska čistilna akcija okolja uspela

Manj odpadkov znak skrbi za naše širše bivalno okolje in višje ozaveščenosti
Za zaključek letošnje spomladanske čistilne akcije lahko rečemo, da se končno tudi v praksi pozna višja ozaveščenost prebivalcev glede skrbi za naše širše okolje, zato večjih odlagališč v naravnem okolju ni bilo zaznati. Tudi brežine Temenice, ki so bila pretekla leta vedno polna razne embalaže in drugih mešanih komunalnih odpadkov, so letos povsem čista. V mesecu decembru lani je namreč potekala akcija čiščenja Temenice, skupaj z lastniki zemljišč, ki so očistili zarasle brežine in odstranili podrta drevesa iz rečne struge. V začetku marca pa so mirnopeški člani Ribiške družine Novo mesto že očistili tudi zgornji del reke Temenice v Zijalu. Kljub temu so obronki gozdov, sprehajalne poti in še posebej obcestni pasovi lokalnih in regionalnih cest posejani z pločevinkami, plastenkami in raznimi embalažami… 
V letošnji spomladanski čistilni akciji, katere število udeležencev je bilo resda precej nižje kot pretekla leta, so sodelovali: lovci, ribiči in ostali člani mirnopeških društev ter tudi občani. Pregledali in očistili so območje svojega bivalnega okolja, ki ga najbolj poznajo. Člani ŠTD Poljane so pregledali in očistili območje od Poljan do Šentjurija ter območje potoka Igmanca. Gasilska društva so poskrbela za čiščenje vsak na svojem območju, člani lovske družine so se razpršili po gozdovih ter pregledali in čistili obronke gozdov, na večih območjih občine. Predstavniki ribiške družine so pregledali bregove Temenice od Podboršta do Vrhovega, člani Turističnega društva in sekcije Mali Kal so čistili tematske poti: Pot Temenice od Gorenjega Podboršta do Zijala in Pot Slakove in Pavčkove mladosti od Velikega Kala do Hmeljčiča. Člani društva ŠRD Veliki Kal - Orkljevec so čistili širše območje Velikega Kala do Orkljevca. Člani PGD Hmeljčič so v sobotni delovni akciji čistili okolico gasilskega doma. Kot običajno se je tudi tokratna čistilna akcija zaključila s skupno malico pri Lovski koči v Gorenjem Globodolu.

Veseli nas, da se čistilna akcija našega bivalnega okolja ne zlorablja več za zbiranje kosovnih odpadkov (pralni stroji, hladilniki, računalniki in druga podobna oprema…) in za pospravljanje dvorišč. Kosovne odpadke namreč lahko vsako gospodinjstvo brezplačno naroči  pri JP Komunala Novo mesto po telefonu: 07/ 39 32 456 ali preko elektronske pošte na naslov: narocilo@komunala-nm.si, na kar občina tudi opozarja.  Po kosovne odpadke pridejo na dom.
Ugotavljamo pa, da se še vedno najdejo pozamezniki, ki brezvestno odvržejo pločevinke ali embalažo kar skozi avtomobilsko okno ali še huje, zapeljejo svoje odsluženo opremo ali pohištvo kar v bližji gozd!
Na srečo je slednjih vse manj...

 

Oglejte si tudi