Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
6°C
JUTRI
16°C
-1°C
Oceni objavo

Mirnopeški gasilci v Beli krajini

Člani PGD Mirna Peč so koncem oktobra obiskali gasilski muzej v Metliki, spoznali delo njihovih metliških kolegov, obiskalli tamkajšnjo vinsko klet in se okrepčali na turistični kmetiji Simonič. 

Najprej so si ogledali Slovenski gasilski muzej dr. Branka Božiča, ki stoji v starem metliškem jedru, v neposredni bližini gradu. Muzej s svojo bogato zbirko prikazuje zgodovinsko dediščino in obširno dejavnost gasilstva od začetka do današnjih dni. Ustanoviteljica muzeja je Gasilska zveza Slovenije. Dr. Branko Božič je bil pobudnik za ustanovitev muzeja in dolgoletni predsednik Gasilske zveze Slovenije, zato se od maja 2003 imenuje po njem. Spomladi leta 2009 - leto je bilo v znamenju praznovanja 140-letnice gasilstva na Slovenskem - je bil muzej prenovljen.

Sledilo je srečanje in ogled PGD Metlika. Po ogledu in  klepetu, so nas Metličani pogostili z belokranjsko pogačo im metliško črnino.

Zelo zanimiv je bil ogled vinske kleti v Metliki – z degustacijo vin in belokranjsko pogačo. Danes je Vinska klet Metlika eden najpomembnejših stebrov Kmetijske zadruge Metlika. Grozdje za svoje potrebe zadruga pridela deloma sama, večino pa odkupi od svojih članov in kooperantov. Mogočna, 108 metrov dolga vinska klet tunelskega tipa, ki je v celoti pod zemljo, s stalno temperaturo med 12 in 13 stopinj Cezija, ima kapaciteto 3,4 milijona litrov, letna proizvodnja pa je približno 750.000 litrov vina. Izrednega pomena za razvoj belokranjskega vinogradništva je 1968 leta uvedena nova blagovna znamka Metliška črnina, s čimer si Vinska klet Metlika lasti naziv »zibelka« Metliške črnine.

Z glasbenimi vložki sta degustacijo popestrila mlada harmonikarja Nejc Barbo in Jan Muhič. Izlet so zaključili na na Turistični kmetiji Simonič v Drašičih. 

 

 Franja Zupan

Oglejte si tudi