Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
7°C
JUTRI
26°C
6°C
Oceni objavo

Četrtič Po poti Slakove in Pavčkove mladosti...

Blizu petsto pohodnikov, ki so tudi letos prišli iz različnih krajev Slovenije, se je podalo na četrti pohod po Poti Slakove in Pavčkove mladosti kot osrednjim dogodkom 17. občinskega praznika Občine Mirna Peč. Pohod je organiziralo  Turistično društvo Mirna Peč in prizadevni člani sekcije ljubiteljev Slakove glasbe Mali Kal in je bil, tako kot ostale prireditve, namenjen dobrodelnosti - za deklico ZALO!

Vreme je bilo naklonjeno in domačini so poželi čestitke tako za organizacijo kot pogostitve, ki so se vrstile že kmalu od začetka pohoda dalje. Udeleženci so bili nad pohodom navdušeni, še posebej pa nad dobrodošlico na Malem Kalu ter seveda kulturnim programom. Do spomenika Lojzeta Slaka na domačijo Barbovih so pohodnike popeljali domači glasbeniki iz Malega Kala, kjer se je nato odvijal kulturni program, v katerem so sodelovali člani Društva harmonikarjev Mirna Peč. Pohoda so se tudi letos udeležili posamezni člani Slakove družine, gospa Ivanka Slak pa je udeležence pohoda pozdravila pri Slakovem spomeniku. Nadaljevalo se je druženje, ob spremljavi harmonike je  marsikdo  tudi zaplesal. Pohodniki so si z zanimanjem ogledovali tudi priložnostno spominsko zbirko o življenju in delu Lojzeta Slaka.  Mlade pevke in recitatorke OŠ Toneta Pavčka pod vodstvom mentorice Tatjane Kupljenik pa so pred Pavčkovim domom v Šentjuriju pripravile pravo glasbeno poslastico. Vrstile so se recitacije našega poeta o življenju in ljubezni Toneta Pavčka in uglasbena poezija, ki je pohodnike kljub vročini  kar prikovala na mestu.

Tudi pri tokratni izvedbi pohoda so sodelovala številna mirnopeška društva, OŠ Toneta Pavčka, kot tudi posamezniki. Turistično društvo bo del prihodkov od izvedbe pohoda namenilo deklici Zali, zbrana sredstva na štartu in med pohodom pa so bila že predana Zalinim staršem na nedeljskem koncertu Ditke in Ferija Lainščka.


Franci Hrastar, ki se je s skupino članov Planinskega društva Iskra iz
Ljubljana pohoda udeležil že četrtič, pravi takole:  "Letošnji pohod po Poti
Slakove in Pavčkove mladosti so, poleg množice udeležencev, spremljali sami
presežniki. Bilo je vsega, od ogleda mirnopeške cerkve, do množice kulturnih
programov združenih s prijetnim sprehodom od ene do druge točke pohoda, kjer
so nas domačini stregli, če se izrazim v žargonu "od spredaj in zadaj". Bilo
je na pretek vročega sonca in prijetnega sprehoda po gozdu, pa lepih
razgledov s panoramske poti visoko nad Hmeljčičem, od kjer smo občudovali
vasice v dolini, pa Trdinov vrh, kočevske hribe in še kaj... Po prijetnem
druženju in muziki za ples, nas je ob odhodu presenetila in malce osvežila
še močnejša nevihta. Vesel sem, da smo bili tudi udeleženci PD Iskra
Ljubljana, kar 33 nas je bilo, kamenček v mozaiku te prijetne sobote v
osrčju Dolenjske, saj so poti, po katerih smo hodili v večini tudi poti moje
mladosti!"

Oglejte si tudi