Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
7°C
JUTRI
26°C
6°C
Oceni objavo

Ali smo okoljsko ozaveščeni?

Okoljski cilji, ki nam jih narekuje sodobna družba, so vedno višji. In kakšno je pri nas trenutno stanje glede ravnanja s komunalnimi odpadki? Po podatkih Komunale Novo mesto  smo v minulem letu količino ločeno zbranih odpadkov povečali za skoraj tisoč ton, a nas kljub temu ti rezultati v slovenskem merilu ne uvrščajo prav visoko. Smo nekje v povprečju, v katerega nas potiskajo tisti, ki še vedno mislijo, da je ločevanje neobvezno. Nasproti temu pa lep dosežen rezultat ustvarjajo ljudje, ki prepoznavajo te vrednote, odnos, ki ga ustvarjajo, pa postaja že način življenja. A na tem področju bomo kot družba morali še veliko postoriti.

Zbiranje mešanih komunalnih odpadkov

Mešanih komunalnih odpadkov je  iz leta v leto manj, posledično bomo temu prilagajali dinamiko zbiranja mešanih komunalnih odpadkov. Prvi ukrep, ki ga bomo letos izvedli, je zmanjšanje pogostosti odvoza teh odpadkov, in sicer na vsak drugi teden. V prvem koraku bo ta sprememba uvedena na območjih, kjer je gostota poseljenosti nižja. Ocenjujemo, da zaradi tega ukrepa ne bi smelo priti do težav prenapolnjenosti zbirnih posod, saj smo ta zbirni volumen nadomestili s posodami za ločene frakcije odpadkov.

Zbiranje kosovnih odpadkov

Zbiranje kosovnih odpadkov bo še naprej potekalo na osnovi predhodnega osebnega naročanja na način, ki ste ga bili vajeni iz zadnjih dveh sezon. Razlika bo zgolj v tem, da vam ne bomo več pošiljali dopisnic (natisnjenega obrazca), ampak nam lahko to naročilo posredujete prek telefona ali elektronske pošte. Lahko pa ga pošljete tudi prek klasične poštne dopisnice ali navadnega pisma oziroma dopisa. Izkušnja iz zadnjega leta kaže, da smo večji del naročil prejeli ravno prek telefonskih klicev in elektronske pošte. Nesmiselno in potratno bi bilo pošiljati več tisoč natisnjenih dokumentov, da na koncu prejmemo le nekaj sto pisnih sporočil.

Kontakt za naročilo odvoza kosovnih odpadkov: telefon 07 39 32 456, elektronski naslov: narocilo@komunala-nm.si

KEMSO – izvajanje projekta

Skupaj s štirimi osnovnimi šolami smo že v lanskem letu začeli izvajati projekt »KEMSO DOSLEDNO ZA NAŠ HIGIENSKI PAPIR«. Gre za zbiranje odpadne kartonske embalaže za mleko ter sokove in ostalih podobnih odpadnih embalaž, kar je mnogim bolj poznano pod imenom »Tetrapak«. Pravzaprav gre za skupino odpadkov, ki jih že od samega začetka zbiramo skupaj z mešano embalažo. Več pozornosti pa smo tej skupini namenili zato, ker smo v ta projekt uspeli povezati vse partnerje, ki s svojo dejavnostjo omogočajo, da se ti odpadki na prodajne police vrnejo v obliki novih proizvodov. Gre za prvi tovrstni projekt v Sloveniji, za ves zbrani »KEMSO« smo prejeli papirnate robčke in toaletni papir. Tudi s tem projektom želimo opozoriti na smiselnost doslednega ločevanja odpadkov, saj nam t. i. krožno gospodarstvo omogoča ohranjanje naravnih virov, ki jih lahko v celoti nadomestimo z viri iz odpadkov.

Projekt želimo razširiti na širši krog, zato vas vabimo, da se oglasite v zbirnem centru na Podbevškovi ulici 12. Pripeljite svoj »KEMSO«, ki je nastal v vašem gospodinjstvu, ali pa sveženj papirja in zamenjali ga boste za enega od omenjenih proizvodov.

Tudi tako skupaj ustvarjamo lepši in čistejši jutri.

Oglejte si tudi