Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Sramota

Na velika platna prihaja zgodba Martina Uhernika iz Gabrja, ki je bil leta 1975 obsojen za umor, ki ga ni zagrešil. V zaporu na Dobu je odsedel osem let in se po prestani kazni vrnil domov ter po dolgoletnih bojih s sodnimi mlini dokazal, da ni kriv. Dosegel je oprostilno sodbo, za zmoto se mu je opravičil sam pravosodni minister.  

Uhernikova  zgodba prihaja na platna v obliki 72 minutnega dokumentarno igranega celovečernega filma z naslovom SRAMOTA v produkciji Casablanca Film skupaj z RTV Slovenija in Quasar iz Italije. Ustvarjalci filma (režija Boris Jurjaševič, produkcija Igor Pediček, direktor fotografije Rado Likon) so k sodelovanju povabili dolenjske igralce iz treh teatrov: Dober dan teatra Prečna, Vesel teatra Dolenjske Toplice in Teatra Otočec. V glavnih vlogah nastopata Sandi Bradač kot Martin Uhernik in Vanja Lukšič kot Ana Uhernik, oba iz topliškega Vesel teatra. V filmu nastopajo tudi trije Mirnopečani, Bogdan Krevs, Roman Makše in Drago Primc. 

V mesecu oktobru vabljeni na ogled filma. Predvajal se bo 7. in 9.10. v KC Janeza Trdine v Novem mestu, 8.10. v Dolenjskih Toplicah, 14.10. v Semiču, 15.10. v Šentjerneju, 21.10. v Mokronogu, 22.10. v Šmarjeti in 23.10. v Straži. Sodeloval bo tudi na filmskem festivalu v Portorožu.

Zgodba filma prihaja iz naših krajev in je aktualna. Oglejte si ga in sami presodite ali govori o usodni zmoti ali ne. Mogoče pa se najde kakšen odgovor na mnoga vprašanja, s katerimi bo sicer Uhernik živel do konca svojega življenja. 

DOKUMANTARNO IGRANI  FILM SRAMOTA
Pisalo se je leto 1974. V Gabrju se zgodi zločin, za katerega okrivijo Martina Uhernika. Umoril naj bi soseda Jakoba Luzarja. Za sodelovanje pri umoru obdolžijo tudi njegovo ženo Ano. Na podlagi domnev in govoric, Martina obsodijo! Med prestajanjem osemletne kazni žena umre, družina razpade. A se Martin ne vda usodi! Že iz zapora dokazuje, da za zločin ni kriv. 
Po prestani kazni se zaznamovan za vse življenje vrne domov in se še naprej bori, da dokaže svojo nedolžnost. Po 32-ih letih mu to uspe! Dočaka oprostilno sodbo in opravičilo ministra za pravosodje. 
A vprašanja ostajajo… Ali bo resnica o zločinu ostala skrita za vse čase? Kje je opravičilo vseh tistih, ki so izgubili dokaze, ki so govorili njemu v prid? Kdo je zares morilec?

Oglejte si tudi