Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
5°C
NED.
16°C
0°C
Oceni objavo

Praznik špargljev v Orehovljah se je zelo dobro začel!

V petek, 15.5.2015 ob 19.00 uri se je v Orehovljal začel že 14. Tradicionalni Praznik špargljev, ki je v vas privabil veliko množico obiskovalcev, kljub slabi napovedi vremena.
Pod velikim šotorom smo večer začeli z degustacijo špargljevih jedi, ki so jih pripravili izvrstni lokalni gostinci; Gostilna s prenočišči Kogoj iz Bilj, Gostilna Makorič iz Orehovelj, Okrepčevalnica Adria, Gostilna Bric iz Mirna, Turistična kmetija Faganeli prav tako iz Mirna, Gostilna Štirna iz Opatjega sela in Gostilna Tabor iz Vojščice.

 

Obiskovalci so bili nad ponudbo izredno navdušeni, saj so ob prijetnem druženju  lahko okušali različne jedi iz špargljev v kombinaciji s črnim rižom, polento, v lazanji, v golažu, v narastku, roladi, z ječmenom in še bi lahko naštevali. Za sladokusce niso manjkale niti sladice. Okušali so lahko sladoled, puding, šparglje z jagodami in svojevrstno sladico, ki jo je pripravil posebni gost dogodka Valerio Lutman, znani zmagovalec resničnostnega TV šova Gostilna išče šefa.

 

Poleg hrane se seveda prileže tudi kozarec dobrega vina, ki so ga ponujali Vinogradništvo Marušič iz Vojščice, Kujtna domačija iz Temnice in pa klet Vinakras iz Sežane.

 

Kdor si je zaželel tudi sam doma pripraviti kakšno dobro jed iz špargljev, je lahko na stojnici kupil sveže brane šparglje od lokalnih pridelovalcev Domačije Mozetič iz Bilj in Kmetije Ušaj iz Orehovelj, zraven pa dobil še kakšen dober nasvet.

Vreme se je kar dobro držalo in popoln večer se je nadaljeval z dalmatinsko klapo Šufit, ki je s svojim prijetnim petjem poskrbela za čudovito vzdušje in nas v mislih popeljala v tople poletne dni ob morju.

 

To je bil šele uvod v sam Praznik špargljev!

 

Danes, dne 16.5.2015 se dogajanje nadaljuje z večerno zabavo za mlade s skupino Rok'n'band, jutri, dne 17.5.2015 pa se bo Praznik špargljev zaključil s tradicionalno povorko in zabavno-kulturnim programom. Sledil bo ples s skupino Zvita feltna.

 

Zahvala za tako uspešen večer gre vsekakor organizatorjem TŠD Orehovlje, KS Orehovlje, Občini Miren-Kostanjevica in seveda vsem sodelujočim ponudnikom.

 

Ob enem vas vabimo, da v tem mesecu obiščete lokalne gostilne in vinarje v naši občini in si privoščite užitke v špargljevih jedeh in kozarcu vina.

 

Ne pozabite, da so šparglji najboljši prav v tem času!

 

Nevenka Vuk

 

Foto: Tomaž Povodnik

Oglejte si tudi