Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

10. POHOD PO POTEH MIRU NA KRASU

V nedeljo, 30. marca 2014 je v izvedbi Turističnega društva Cerje iz Opatjega sela potekal 10. pohod po Poteh miru na Krasu.
Pohoda se je udeležilo približno 350 pohodnikov iz vse Slovenije in zamejstva, ki so si lahko po razgibanem kraškem terenu ogledali ostanke bogate dediščine soške fronte v teh krajih. Na izbiro sta bili dve trasi in sicer ena daljša dolžine 12 km in ena krajša dolžine 7 km.

 

Start in cilj pohoda je bil pri Pomniku braniteljem slovenske zemlje na Cerju, kjer je tudi bil možen ogled multimedijskega muzeja prve svetovne vojne.

 

Pohodniki so se najprej povzpeli na Fajti hrib, ki je bil v prvi svetovni vojni priča hudih bojev med takratno avstro-ogrsko in Italijansko vojsko, se odpočili na Borojevićevem kamniten stolu posvečenem poveljniku soške fronte feldmaršalu Svetozarju Borojeviću von Bojni, se spustili v Jamo Pečinko, ki je služila kot zaklonišče obema vojskama in si ogladali ostalo dediščino prve svetovne vojne (bojne jarke, kaverne, topniške položaje, barake…), ob tem pa še uživali v čudoviti kraški pokrajini in sončnem, toplem dnevu.

 

Za popestritev pohoda so poskrbeli člani društva 13 13 iz Bovca, ki so v uniformah prve svetovne vojn na hudomušen način prikazali življenje vojakov na fronti.

Pohodniki so se po poti okrepčali z sadjem, piškoti ter čajem, na koncu pa še z izvrstnem golažem.

 

 

 

Konrad Marušič

Oglejte si tudi