Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

DANES ODPIRA SVOJA VRATA NOV VRTEC V BILJAH

Občina Miren-Kostanjevica je uspešno zaključila investicijo izgradnje novega vrtca v Biljah, kateri jutri, 5. aprila 2016, sledi uradno slavnostno odprtje.

 

Otroci in starši v Biljah so se danes, 4. aprila 2016 razveselili vselitve v nov, moderno opremljen, nadstandardni in energetsko učinkovit vrtec.

 

V sodobni stavbi, ki je pravzaprav prizidek k osnovni šoli, so otrokom na voljo tri lepo opremljene in svetle igralnice (vsaka s svojo leseno teraso), telovadnica, večnamenski prostor in prostorni pomožni prostori. Novo zgrajeni objekt obsega kar 750 m2. Poleg že omenjenih prostorov ima tudi prostore za osebje ter vodjo vrtca, razdelilno kuhinjo in jedilnico za osnovno šolo, s čimer smo rešili tudi dolgotrajni problem prehranjevanja šolarjev.

Malčki se bodo z veseljem razgibavali tudi na lepo urejenem in prostranem travnatem igrišču z nekaj novimi igrali in s čudovitim razgledom na vse strani.

Razveseljuje nas dejstvo, da smo vrtčevskim otrokom in številnim generacijam za njimi omogočili nadstandardne pogoje za razvoj v najzgodnejšem obdobju svojega otroštva, kar bo nedvomno dobra popotnica za razvoj v naslednjih letih šolanja in odraščanja. V nov sodoben vrtec bomo lahko sprejeli 66 otrok in jim ponudili prijetno, mirno, zdravo in varno okolje.

Vrtec ni samo stavba, temveč so ključni ljudje, odnosi med njimi ter vzdušje v vzgojno izobraževalnem zavodu. Zato se bomo še naprej ažurno odzivali na potrebe zavoda in zagotavljali ustrezno usposobljen kader ter odprtost vrtca glede na potrebe staršev.

Zakaj ravno vrtec v Biljah pred ostalimi šolskimi in vrtčevskimi objekti?

Stari vrtec, ki smo ga porušili, je bil zgrajen leta 1980. Bil je zelo dotrajan, neprimeren za obnovo, obenem pa tudi pretesen za vse otroke. Ena vrtčevska skupina je kar nekaj let gostovala v zgradbi OŠ Bilje. Pred letom dni smo ob pregledu demografskih kazalcev za Bilje pripravili projekcijo za nadaljnja leta. Ugotovili smo, da je potrebno nemudoma zagotoviti dodatno igralnico ter druge pomožne prostore za vrtec. Obenem so šolski otroci potrebovali jedilnico, saj je šola nima. V sklopu gradnje smo posodobili igrišče in dodali nekaj igral (za potrebe vrtca in osnovne šole).

Z velikim razumevanjem sveta KS Bilje in Župnije Bilje smo v času gradnje uredili varstvo otrok v mali dvorani Doma krajanov Negovana Nemca in v župnišču. S tem smo sicer društva in druge uporabnike male dvorane prikrajšali za marsikatero dejavnost; vsem oškodovanim se tudi prijazno zahvaljujemo za strpnost in razumevanje.

Ta – za kraj, osnovno šolo in občino pomembna investicija je vredna okoli 900.000 EUR. Od tega bo cca. 115.700 EUR primaknila država, preostalo pa je občina zagotovila v proračunih za lansko in letošnje leto.


Slavnostno odprtje vrtca bo jutri, v torek, 5. aprila 2016 ob 17. uri v Biljah. Prireditvi v Domu krajanov Negovana Nemca v Biljah bo sledilo slavnostno odprtje z blagoslovom. Sledi prijetno druženje s pogostitvijo Domu krajanov Negovana Nemca.

 

Mauricij Humar, župan Občine Miren-Kostanjevica

 

Miren, 4.4.2016

Oglejte si tudi