Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
6°C
JUTRI
16°C
3°C
Oceni objavo

Prešernovanje na Mirenskem Gradu

8. februar je že od leta 1945 razglašen za kulturni praznik. Na ta dan, leta 1849, je umrl naš največji pesnik France Prešeren. Od leta 1991 naprej pa je tudi prosti dan.
Kultura je zelo širok pojem. Različne družbe imajo različne kulture. Prav tako je pomembna kultura posameznika, ki pa včasih odstopa od povprečja. Če je to v negativnem smislu pravimo takemu človeku, da je nekulturen. Kultura posameznika, posebno mladega se da privzgojiti. Različne skupnosti ponujajo različne vsebine predvsem mladim oziroma njihovim staršem.

Tudi skupnost na Mirenskem Gradu je 8. februarja 2017 ponudila otrokom, staršem ter ostalim obiskovalcem glasbene (inštrumentalne in plesne), vzgojne, učne in druge vsebine. Ob prijetnem vodenju animatorjev smo poslušali kaj so se otroci naučili. Skupaj smo zapeli slovensko himno ter sodelovali v kvizu.

Dogajanje se je nadaljevalo v Marijinem domu, kjer smo z zanimanjem spremljali različne dejavnosti. Zanimiv je bil prikaz pletenja košar z »beko«, ročna izdelava čevljev, čebelarska opravila, izdelava volnenih izdelkov, kvačkanje, tkanje na statvah ter dela v kuhinji s poudarkom na starih jedeh. Lahko smo si tudi ogledali stare kuhinjske predmete označene s starimi imeni. V učilnici smo kolo zgodovine zavrteli sto let nazaj. Slika cesarja na zidu, oprema učilnice, obleka in vodenje pouka »gospodične učiteljice« nas je za trenutek preselila v takratno obdobje. Za prijeten zaključek večera so poskrbeli še z dobro večerjo. »Njoke« smo poplaknili z domačim sokom. Za sprostitev najmlajših je bila na razpolago igralnica z različnimi lesenimi igračami.

Res lepa hvala vsem, ki so sodelovali pri tem dejanju. Prepričana sem, da so s svojim trudom vsaj malo doprinesli k pozitivnemu kulturnemu razvoju mladih. Vredno posnemanja.

Oglejte si tudi