Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
19°C
8°C
Oceni objavo

PREDLAGANJE PREDSTAVNIKOV LOKALNE SKUPNOSTI V SENATIH ZA REŠEVANJE PRITOŽB ZOPER POLICISTE

Ministrstvo za notranje zadeve je na podlagi Zakona o nalogah in pooblastilih policije ter Pravilnika o reševanju pritožb zoper delo policistov (Uradni list RS, št. 54/2013) objavilo dne 24.2.2016 poziv lokalnim skupnostim za predlaganje predstavnikov javnosti v senatih za reševanje pritožb zoper delo policistov. Predlaganega predstavnika na predlog lokalne skupnosti z območja posamezne policijske uprave imenuje in razrešuje ministrica za notranje zadeve.

Glede na to, da ima Občina Miren-Kostanjevica,  na podlagi števila prebivalcev, možnost predlagati enega predstavnika v senat na regionalni ravni vas vabimo, da podate predloge predstavnika v senatu za reševanje pritožb zoper policiste iz vaših krajevnih skupnosti.

Za imenovanje predstavnika javnosti v senatu za reševanje pritožb zoper policiste lahko predlagate državljana Republike Slovenije, ki:

  • ni pravnomočno obsojen za kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti,
  • ni v kazenskem postopku za naklepno kaznivo dejanje, ki se preganja po uradni dolžnosti,
  • ni s pravnomočno odločbo obsojen za dva ali več prekrškov z znaki nasilja ali za tri ali več hujših prekrškov zoper varnost cestnega prometa, za katere so kot sankcija predpisane kazenske točke,
  • ni javni uslužbenec policije (policist ali drugi javni uslužbenec, zaposlen v policiji) ali funkcionar (sindikalni zaupnik) reprezentativnih sindikatov policistov,
  • aktivno obvlada slovenski jezik in
  • je osebnostno primeren za sodelovanje v senatih za preverjanje pritožb oziroma v lokalnem okolju uživa ugled in zaupanje soobčanov, ter je na podlagi njegovega dosedanjega življenja, ravnanja in obnašanja mogoče utemeljeno sklepati, da bo svoje delo kot član senata opravljal pošteno in vestno.

 

Poleg novih predstavnikov javnosti lahko predlagate tudi dosedanjega člana senata.

Predstavnik javnosti bo imenovani za dobo štirih let z možnostjo ponovnega imenovanja.

Glede na to, da je rok za oddajo kandidatur na Ministrstvo za notranje zadeve, 30 dni od prejema poziva, to je od dne 24.2.2016 predlagamo, da vaše predloge posredujete predsednici Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja Jasni Kos na elektronski naslov  stanic.ja@gmail.com najkasneje do 8.3.2016.

S spoštovanjem!

Oglejte si tudi