Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

TOSKANA - ELBA

Kako je bilo na potovanju TOSKANA - ELBA

Razpisani izlet v Toskano se je izvršil 3.,4.,5. julij v polni zasedbi avtobusa (49 potnikov s šoferjema Avriga: g. Radovan in g. Bojan ter vodičem g. Tomaž Kofol; vsi trije prijetni in uslužni, še posebej nas je očaral Tomaž s svojim podajanjem zgodovinskih in geografskih podatkov, katere je kar natresal. Kljub nepopisni vročini nam je uspelo ogledati si vse zastavljene cilje. Naj vam na kratko predstavim naše potovanje:

 

Prvi dan smo si ogledali Sieno , ki je tretje največje mesto v Toskani. Poznano je po konjski dirki, ki se imenuje Palio, po čudoviti katedrali, trgu Campo, Ljudski palači,...Videli smo tudi zmagovalca dirke, ki se je odvila prejšnji teden (konja in jahača) ter prisostvovali uličnemu sprevodu v narodnih nošah s prapori in zastavami. Nadaljevali smo pot v San Giminiano - pravi biser Toskane, katerega krasijo srednjeveški stolpi.

Toskana je dobila ime po Etruščanih  in se je najprej imenovala Etrurija, sama Siena pa je zibelka belka italijanskega knjižnega  jezika.

Agencija nas je nastanila v hotelu s.Katerine v kraju San Vincenzo čisto na obali. Tukaj nas je čakalo neljubo presenečenje. Utrujeni od celodnevnega potovanje smo ugotovili, da več kot polovica gostov nima tekoče vode, pri nekaterih je curljala, drugje kapljala, ali samo vroča ali nič. Na pripombe so se sicer hitro odzvali uredili tekočo vodo z zamenjavo števca. Kljub začetnim pomanjkljivostim  smo tukaj prespali dve noči in se po večerji sprehodili v mesto, ki je bilo prav blizu.

 

Drugi dan smo se s trajektom odpeljali na Otok Elba

Enourna plovba nas je pripeljala v največje mesto na otoku - Portoferraio. Ogledali smo si trdnjavi nad mestom in hišo v kateri je prebival Napoleon, ki je bil na otok izgnan.V Porto Azzuro smo si ogledali muzej mineralov in se z vlakcem popeljali po rudniškem rovu. Zapeljali smo se do marine di Campo, ki je največji turistični kraj na otoku. Tu smo se tudi kopali ali si vsaj namočili utrujene noge.

 

Tretji dan nas je pot vodila po čudoviti pokrajini južne Toskane. Prispeli v Pienzo, katero je dal na novo zgraditi Pij II. Po ogledu smo se zapeljali do Montepulciana, kjer smo se sprehodili do glavnega trga, si ogledali male trgovinice in vinoteke. Srednjeveško mesto stoji na hribu, ki je globoko prevrtan. V teh rovih, ki so tudi lepo obzidani so se včasih skrivali pred sovražnikom, sedaj pa jih uporabljajo za kleti. Obiskali smo znano klet Ricci, kjer smo se spustili globoko v osrčje hriba in zaključili z degustacijo.

 

Od tod smo se s krajšimi postanki vračali domov, polni novih vtisov in doživetij s slikami prelepe in lepo obdelane toskanske pokrajine.

Zahvala ženam, ki so nam pripravile in postregle z dvemi kosili, pecivom in kavo. Zahvala gostom za popolnitev prostih mest in vabljeni na naslednje skupno druženje.

 

DU KOSTANJEVICA, Nives Urdih

Oglejte si tudi