Logo MojaObčina.si
DANES
14°C
7°C
JUTRI
15°C
6°C
Oceni objavo

PRIMORSKO SREČANJE UPOKOJENCEV V IZOLI

V soboto 18. Junija smo se skupaj s člani DU Miren podali v Izolo na primorsko srečanje upokojencev, ki ga je tokrat organiziral PZDU Južna Primorska pred Delfin hotelom ZDUS. Bogat program je zbrana množica sprejemala s spontanimi aplavzi. Prisotni pa so si stole premaknili v bujno senčico dreves pred hotelom Delfin. Hotelski kuharji so pripravili odličen golaž s poletno in istrsko mineštro s koruzo/bobiči – ki je bila še boljša kot doma. Na razpolago smo imeli avlo in vse jedilnice, primerno klimatizirane. Nekateri pa so se odpravili na potep po Izoli. Ob 17h smo bili dogovorjeni za obisk v Škocjanskem zatoku, to je 122 hektarjev veliko sredozemsko mokrišče – največje polslano močvirje v Sloveniji.

Sprejela nas je ga Bojana Lipe zaposlena na Društvu za opazovanje in proučevanje ptic Slovenija: Področje je bilo razglašeno za naravni rezervat leta 1998 in spada pod posebno varstveno območje Natura 2000, od leta 2004 je vključeno v ekološko pomembno območje. Najprej smo se podali v razgledni stolp, kjer nam je ga. Bojana natanko pojasnila faze izgradnje sedanjih objektov in opazovalnic. Študent pa nam je pripravil daljnogled, da smo od daleč lahko opazovali ptice. Pot smo nadaljevali po učni poti dolgi cca 2,5 km ob kateri so prav tako postavljene opazovalnice in naš študent nam je od daleč pokazal že druge kotičke, ki jih s prostim očesom gotovo nebi zaznali.

Sprehod nam je potrošil skoraj vse moči, zato smo si privoščili še kosilo/večerjo v Emoncu v Kopru, kjer varijo tudi pivo in tako smo se zadovoljni v obeh društvih vrnili domov.

Nives Urdih.

Oglejte si tudi