Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Martinovanje v Slovenski Istri

Člani DU Bilje na veselem martinovanju.
Člani društva upokojencev Bilje smo združili prijeten izlet in martinovanje ter se v soboto 9. 11. 2013 odpravili z avtobusom proti Slovenski Istri. Kljub slabemu vremenu smo vzeli  na pot dobro voljo.

Prvi postanek smo imeli v Dekanih pri prvem zasebnem vinarju, ki je vpeljal blagovno znamko –Bordon. Tam smo imeli degustacijo vin in olja ter ogled njihovega starega mlina, ki je sedaj muzej.

Pot smo nadaljevali proti Marezigam – domovini refoška, kjer stoji Kanava, to je vinski hram in svetišče vina. Naslednji postanek smo imeli v Krkavčah, kjer stoji ob cesti Krkavški kamen. Malce nam je ponagajalo vreme , zato smo pot nadaljevali do sečoveljskih solin s krajšim ogledom.

Sledila je vožnja proti Strunjanu. Tam se je odvijal že tradicionalni praznik kakija. Vreme se nas je usmililo in tako smo si lahko ogledali stojnice polne okusnih sadežev, ki jim pravijo tudi hrana bogov. Stojnice so se šibile tudi pod težo raznih marmelad peciva in drugih izdelkov iz kakija. Imeli smo dovolj časa, da smo se lahko sprehodili do stare božjepotne Marijine cerkvice pa do strunjanskega križa ali pa po strunjanskih solinah do energijskega parka.

V Kopru smo imeli postanek v eni izmed restavracij, kjer so nas postregli z Martinovo večerjo. Pripravili so tudi krst vina.

Še nekaj časa smo se družili in zabavali, ob prijetni glasbi pa tudi zaplesali.

 

foto: Marta Volk

Oglejte si tudi