Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
3°C
SOB.
19°C
8°C
Oceni objavo

Čistilna akcija 2014

V petek, 28. marca, smo se v drugem poskusu(prvi je zaradi slabega vremena odpadel) zbrali na čistilni akciji, ki bi jo lahko poimenovali tudi delovna akcija na Mirenskem Gradu. Že kar nekaj let se zbiramo v začetku pomladi, da očistimo ta lepi grič, vendar je vsako leto manj smeti in več udeležencev akcije. Zato v zadnjih letih poleg pobiranja smeti opravljamo še druga dela, ki se jih vedno najde dovolj za vse.
Letos se nas je zbralo kar 31 udeležencev. Šestnajst nas je prišlo iz Ljubljane, iz Dnevnega centra za brezdomce, ostali pa so se nabrali iz bližnje okolice. Pomagat je prišlo tudi nekaj brezdomcev iz Nove Gorice. Ob 9h smo se zbrali ob kavi in čaju, nato pa smo se razdelili v delovne ekipe. Največ jih je šlo po griču pobirat smeti, druga velika ekipa je odšla na travnik pod Gradom zlagat veje in drva, ena ekipa je v hiši, ki se imenuje Betanija, nanašala emulzijo kot pripravo na beljenje, ena ekipa je čistila vrt za novo sezono, dekleta so pospravljala mladinske prostore, Branko in Andrej pa sta nadaljevala z gradnjo Palace hotela za zajčke. :)

Veselo smo zavihali rokave in se pognali vsak v svojo smer. Ne vem, kako je potekalo delo v posameznih skupinah, nekaj informacij pa sem le uspela ujeti. Fantje na travniku so kurili vejevje in so se vrnili na kosilo dobro okajeni. Tisti, ki so pobirali smeti, so vsake toliko iskali Milenka, ki je izbiral svoje poti po grajskem griču. Vedno znova so ga uspešno našli. Bili so zelo hitri, zato so po končanem delu nadaljevali z grabljenjem listja. V Betaniji je Jože učil Simono nanašati emulzijo in jo pohvalil kot zelo pridno učenko. Tudi na vrtu nam je šlo zelo dobro, saj smo ravno do kosila končali delo, ki nam je bilo odmerjeno. Seveda ne smemo pozabiti na kuharico Alenko, ki je v tem času pripravila odlično kosilo. Morda je še kje kdo počel kaj, česar nisem opazila. :)

Ob 13h smo se vsi skupaj zbrali v jedilnici in si podelili utrinke preteklega dne. Bili smo veseli, da je akcija uspela in da smo ujeli tako sončen dan. Bili smo tudi prijetno utrujeni. Takoj po kosilu smo se Ljubljančani vrnili v Ljubljano, kjer nas je čakalo delo v dnevnem centru, pomivanje posode pa smo prepustili Primorcem. Priporočamo, da se takšne delovne akcije ponovijo večkrat v letu.

 

N.Z.

Oglejte si tudi