Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Opajski večeri pod zvezdami

Leto je na okrog in spet je tu junij in spet so tu Opajski večeri pod zvezdami, v organizaciji KS Opatje selo, društva žensk Žbrinca, PD Kras Opatje selo, Turističnega društva Cerje in gostilne Štirna.
Prvi izmed letošnjih večerov je bil posvečen fotografiji in zborovskemu petju. Gospod Simon Kovačič nas je s svojo fotografsko razstavo Metulji Krasa očaral. Svoj objekt za fotografiranje je avtor poiskal med metulji ali kot pravi sam: ,, Najbolj me fascinirajo dnevni metulji; zaradi svojih živih barv, pisanih vzorcev, drobnih detajlov…'' Razstavo sta popestrila dva glasbena nastopa – Črt Vidič  na kitari ter brata Jure in Blaž  Pahor na saksofonu in klavirju.

Ogledu razstave je sledil koncert moškega pevskega zbora Ermes Grion iz Tržiča v Italiji. Zbor "Ermes Grion" je bil ustanovljen leta 1952 na pobudo dirigenta Alda Policardija. Leta 1954 vodenje zbora prevzame Ernesto Solvay po katerem zbor dobi tudi ime. Tako se začne bogato obdobje zbora, v katerem se uveljavi tako na domačem področju kot tudi navzven. V letu 1963 zbor postane ena od sekcij društva Ricreativa Fincantieri, kjer v svojem statutu dobi tudi novo ime Ermes Grion v spomin na bivšega člana zbora, ki je malo pred tem preminil. Od njegove ustanovitve do danes se Kulturno društvo Ermes Grion neprekinjeno in intenzivno posveča učenju in širjenju tako klasičnega kot tudi ljudskega zborovskega petja.

V času svojega delovanja je zbor nastopal na mnogih tekmovanjih in zborovskih manifestacijah na nacionalni in mednarodni ravni, na katerih je prejel ugledne nagrade in priznanja. Različne umetniške turneje v Avstriji, Republiki Češki, Nemčiji, Španiji, Madžarski, Poljski, Sloveniji,Hrvaški, Srbiji, Argentini in Braziliji so bile zaznamovane z nespornimi uspehi. Poleg tega je zbor izvedel številčna snemanja za RAI (Radiotelevizijo Italije) in druge radiotelevizijske in diskografske hiše.

Predsednik društva je dr. Marcello Serafini, njegova pevovodja pa je od leta 2005 Denise Marcuzzi.

Na sobotnem koncertu se je zbor predstavil z devetimi pesmimi od furlanskih ljudskih do tržaških pesmih, pesmi Abruzza … Zbor je svoj koncert zaključil s slovensko pesmijo Pobratimija. Po koncertu je sledilo druženje ob ogledu fotografij lanskih Opajskih večerov pod zvezdami.

Oglejte si tudi