Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Hrušiški škoromati v Občini Miren - Kostanjevica

 Občino Miren-Kostanjevica so v soboto obiskali Hrušiški škromati. Z zanimivimi maskami in dobro voljo so preganjali zimo in navdušili občane, ki so jih povsod lepo sprejeli. Najprej so se ustavili v Biljah, nato so se sprehodili po Orehovljah in Mirnu. V Mirnu so se odžejali v krajevnem parku, nato pa po glavni cesti rajali do občinske stavbe. Tam  so se družili  z domačini ob vincu in »šalamu velikanu«. V večernih urah so obiskali še Opatje selo, kjer jih je čakal bučen sprejem. Več kot 130 Opajcev se je namreč tudi letos našemilo na izvirno temo. Skupino »Grkov«, ki jo sestavljajo domačini vseh starosti in se bo predstavljala na okoliških pustovanjih, so poimenovali  Opajski gvardijani so pustu vdani. Skupaj s Hrušiški škromati so v Opatjem selu ustvarili pravo pustno vzdušje. Prihod Hrušiških škromatov so poleg občine omogočili še Turistično društvo Miren in krajevne skupnosti Bilje, Miren, Opatje selo in Orehovlje.

 

Ljudje »škoromatijo» pustujejo v mesecu februarju ali marcu, kakor nanese koledar. Našemljene ljudi v okolici Hrušice in Podgrada imenujejo škoromati , v vaseh , ki leže ob cesti proti Kozini so škoromandi, v krajih vzhodno in jugovzhodno od Podgrada pa maškare ali mačkare.Najstarejši zapis o škoromatu najdemo že v prvi polovici 14. stoletja, vendar ne v Brkinih temveč v furlanskem Čedadu (Cividale). Beseda škoromat je po nekaterih zapisih izvirala iz staronemškega termina skar-waht kar bi pomenilo ljudska straža, po drugih zapisih pa iz latinskega izraza scaramancum, ki pomeni širok vojaški plašč ali ogrinjalo. Domneva  slovenskega etnologa dr. Nika Kureta   pravi, da je furlanski izraz zašel v naše kraje v času oglejskega gospostva ( od leta 1228 dalje), ko so bili Brkini mejno območje med Oglejskimi patriarhi in Goriškimi grofi.V drugi polovici našega stoletja je škoromatija začela počasi izginjati , vendar pa se je stari način šemljenja obdržal v nekaterih vaseh: Javorje, Hrušica, Podgrad. Hrušiški škoromati slovijo kot ena najlepših skupin škoromatov. Hrušiški škoromati se od drugih razlikujejo po lesenih naličjih mask, ki jih drugi škoromati nimajo. Pri Hrušiških  škoromatih ne smejo sodelovati  ženske. Osrednji lik Hrušiških škoromatov je škopit ( kleščar). Sodelujejo še pepeljuhar, poberin, zguncarji.
Leta 1993 se skupina škoromatov organizira v sodobno etnološko skupino. Leta 2012 se Hrušiški škoromati vpišejo v register nesnovne žive kulturne dediščine Slovenije. Sodelujejo na številnih pustnih karnevalih tako doma kot tudi v tujini ( Francija, Hrvaška, Italija, Nemčija).Čas škoromatom ni bil vedno naklonjen, zato pa je danes toliko bolj pomembno da se tako izvirni običaji ohranijo in predstavijo ljudem. 


Vesna B. Blažič, TD  Miren

Oglejte si tudi