Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

ZAKLJUČNA PRIREDITEV NADALJEVALNEGA PROGRAMA ŽIVIMO ZDRAVO

Po uspešni izvedbi programa Živimo zdravo v letu 2013 smo tudi letos ob podpori občine Miren-Kostanjevica in v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje OE Nova Gorica (NIJZ OE Nova Gorica) organizirali in izvedli nadaljevalni program “Živimo zdravo”, ki je bil namenjen vsem prebivalcem KS Opatje selo, KS Kostanjevica na Krasu in KS Sela na Krasu ter okolice, mladim in malo manj mladim.

V okviru programa je bilo predstavljenih sedem zanimih srečanj, od katerih so potekala tri srečanja že v mesecu aprilu in maju, štiri srečanja pa smo imeli v mesecih september in oktober 2014. Srečevali smo se ob četrtkih v prostorih KS Opatje selo, KS Sela na Krasu in Gasilskem domu Kostanjevica na Krasu.

Prvo srečanje smo imeli v četretek 17. 04. 2014 v prostorih KS Opatje selo na temo Klop in klopno prenosljive bolezni. Doc. dr. Marko Vudrag, dr. med., specialist higiene iz NIJZ OE Nova Gorica nas je seznanil z razširjenostjo klopov pri nas, o njihovih gostiteljih, pogojih za preživetje klopov in življenjskim ciklusom ter boleznimi, ki jih na človeka prenašajo klopi.

Drugo srečanje smo imeli v četretek 24. 04. 2014 v prostorih KS Sela na Krasu na temo Priprava vrta na prve setve, obdelava tal in osnovno gnojenje. Branko Brumat nam je dal veliko uporabnih nasvetov kako naj pripravimo vrtna tla na prve setve, o pravilnem gnojenju in o uničevanju škodljivcev brez uporabe insekticidov. To je z uporabo naravnih sredstev, ki si jih lahko pripravimo sami iz nekaterih rastlin.

Na tretjem srečanju v četrtek 15. 05. 2014 v prostorih Gasilskega doma v Kostanjevici na Krasu na temo Sonce in zdravje nam je Nataša Šimac, dr. med., spec. javnega zdravja iz NIJZ OE Nova Gorica pripravila predavanje o škodljivosti prekomernega izpostavljanja UV žarkom in kako s pravilnim samozaščitnim ravnanjem lahko ostanemo zdravi.

S programom Živimo zdravo smo nadaljevali v jesenskem času in sicer v četrtek 18. 09. 2014 smo imeli četrto srečanje v prostorih KS Opatje selo na temo Na kaj moramo biti pozorni pri nabavi živil - prehranski semafor. Petra Kravos, dipl. dietetičarka nas je seznanila s prehranskim semaforjem, kot najprimernejšo in najenostavnejšo obliko informacij za potrošnike, o prehranski vrednosti predpripravljenih živil.

Na petem srečanju, ki je bilo v četrtek 25. 09. 2014 v prostorih KS Sela na Krasu - stari šoli, nas je Petra Kravos, dipl. dietetičarka seznanila z varno in pravilno pripravo hrane ter o vnosu soli v naše telo. Ljudje uživamo preveč soli, s kuhinjsko soljo vnašamo v telo natrij, ki je dejavnik tveganja za mnoge bolezni.

Na šestem srečanju, ki je bilo v četrtek 02. 10. 2014 v prostorih Prostovoljnega gasilskega društva Kostanjevica na Krasu, sta nas Irena Jerič, prof. zdr. vzgoje in Kristina Brovč Jelušič, dipl. med. sestra iz NIJZ OE Nova Gorica seznanili s stresom in kako ga lahko obvladamo. Seznanili sta nas tudi o depresiji, ki je bolezen sodobnega sveta, saj postaja vedno bolj razširjena, človeku vzame energijo, voljo do dela in do življenja ter tako vpliva na kvaliteto njegovega življenja.

Zadnje, sedmo srečanje je bilo v četrtek dne 09. 10. 2014 v prostorih stare šole v Selah na Krasu. Kristina Brovč Jelušič, dipl. med. sestra nas je seznanila o tem kaj je zdravje, kateri dejavniki vplivajo na naše zdravje in kako pomembno je druženje in prijateljstvo za krepitev medsebojnih odnosov. Socialna mreža je krog družine, prijateljev, sodelavcev, znancev in drugih ljudi, s katerimi se veselimo, ko nam gre dobro in nam pomagajo, ko smo v stiski.

Na srečanjih so bile podane zanimive in nadvse koristne informacije, ki nam bodo prišle zelo prav, predvsem pa se moramo zavedati, da je zdravje naše največje bogastvo in zato se splača zanj tudi kaj narediti.

Upamo, da smo s programom dosegli cilj, osvestiti čim več ljudi, da lahko sami vplivajo in spremenijo ter izboljšajo svoj življenjski slog in tako pripomorejo h krepitvi in ohranjanju svojega zdravja.

 

Na zaključnem srečanju dne 16. 10. 2014 v večnamenskem prostoru KS Opatje selo, se nas je zbralo lepo število.

Pridružili so se nam župan Zlatko Martin Marušič, iz NIJZ OE Nova Gorica Kristina Brovč Jelušič - regionalna koordinatorka programa in otroci iz enote vrtec Opatje selo, ki so nam pripravili prisrčen program.

Z nami je bila tudi Stana Gec Jelen, ki nam je na vseh delavnicah pridno merila krvni pritisk in srčni utrip.

G. župan se je s svojim pozdravnim nagovorom obrnil na vrtovške otroke, njihove starše in ostale udeležence srečanja. Kot župan se zavzema, podpira in spodbuja programe promocije zdravja v občini. Naša pravica, dolžnost in odgovornost je, da vzpostavimo trajne osnove za bolj zdrav življenjski slog, ki je pravica vsakega. Pozval nas je, da naj mi odrasli z zdravim načinom življenja, damo zgled mladim in naj jih spodbujamo k pozitivnemu pristopu do tovrstnih programov. Zavedati se moramo, da je zdravje najpomembnejši dejavnik kakovosti življenja. Pomembno je, da se naučimo zdravo živeti in, da tudi znamo zdravo živeti.

Kristina Brovč Jelušič se nam je zahvalila za udeležbo in sodelovanje na srečanjih in nas spodbudila k nadaljni promociji teh programov, ki so pomembni za osveščanje o skrbi za lastno zdravje in za učinkovito dolgotrajno spremembo vedenja.

Otroci in vzgojiteljici Vesna Gregorič in Martina Pušnar iz enote vrtec Opatje selo, so nam pripravili prisrčen program, zapeli so nam pesmici o prijateljstvu in zaplesali zumbo. Izdelali in razstavili so tudi risbice na temo prijateljstvo.

Članici Prosvetnega društva “Kras” Opatje selo Alenka Marušič in Neda Klemše, sta nam pripravili kratek skeč s katerim sta nas opomnili, da je gibanje pomemben dejavnik za ohranjanje oz. izboljšanje našega zdravja.

 

Z zdravimi dobrotami nas je tokrat razvajala Petra Križman. Pripravila nam je tri vrste kruha, namaze in več vrst peciva. Vsa živila so bila pripravljena z malo maščobe, brez soli in dodanega sladkorja, kljub temu pa so bile jedi zelo okusne, predvsem pa bolj zdrave. (recepti v prilogi).

 

Na koncu poročila bi se zelo rada zahvalila vsem, ki so sodelovali pri organizaciji in izvedbi delavnic in nam omogočili, da smo program uspešno pripeljali do konca. Zahvaljujem se tudi vsem udeležencem srečanj, brez vašega sodelovanja in vztrajnosti, programa sploh ne bi mogli realizirali.

 

 

Damjana Sušanj, lokalna koordinatorka projekta Živimo zdravo

 

 

Projekt Živimo zdravo subvencionira Občina Miren-Kostanjevica v okviru projekta Več zdravja v občini Miren-Kostanjevica 2014.

Oglejte si tudi