Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Velik interes občanov za sodelovanje pri pripravi strategije razvoja občine

Na drugi delavnici z naslovom »Pomen pospeševanja gospodarstva in kmetijstva za prihodnost občine in njenih prebivalcev«, ki je novembra potekala v sklopu priprave strategije Občine Miren-Kostanjevica do leta 2025, je približno 40 sodelujočih razpravljalo o težavah in možnih rešitvah na področju gospodarstva in kmetijstva. V interaktivnih delavnicah so nanizali veliko idej in predlogov za razvoj občine.
Sodelujoči so se na delavnici pogovarjali o treh izzivih, po enem s področja gospodarstva, kmetijstva in investicij. Menili so, da v občini primanjkuje primernih prostorov, kjer bi lahko podjetja zagnala svojo dejavnost, kjer bi imela urejeno vso potrebno infrastrukturo in bi bila cenovno ugodna. Zdaj se namreč soočajo z dragimi najemninami, ki marsikomu preprečujejo oz. onemogočajo začetek samostojne dejavnosti. Podali so tudi ideje o spodbudah za zagon podjetja, saj predvsem mladim primanjkuje zagonskega kapitala. Pogrešajo boljši pretok informacij o raznih razpisih, ki bi bile pregledno zbrane na enem mestu, in možnostih, kje lahko podjetniki pridejo do dodatnih sredstev. Po mnenju sodelujočih na delavnici bi bilo treba poenostaviti pretirano birokracijo in dati več poudarka spodbujanju podjetništva in podjetniške miselnosti že v šolah prek raznih krožkov. Mladim podjetnikom bi bilo treba urediti nek skupen prostor, kjer bi si lahko izmenjevali ideje in informacije po zgledu takoimenovanih coworking centrov.

Želijo si povezovanja v zadrugo

Na področju kmetijstva občani pogrešajo več sodelovanja med posameznimi pridelovalci, zato so večkrat izpostavili potrebo po ustanovitvi zadruge skupaj s sosednjimi občinami. Ta bi skrbela tudi za trženje izdelkov in pridelkov, za kar posameznikom ob vsem delu pogosto zmanjka časa. Želijo si tudi boljšo promocijo in spodbujanja potrošnje lokalno pridelane hrane. Veliko bi lahko naredili že z oblikovanjem zgibanke, v kateri bi bili navedeni vsi ponudniki kmetijskih izdelkov in pridelkov, da bi občani točno vedeli, pri kom lahko dobijo določene pridelke. Zanimiva je bila ideja za postavitev skupnega spletnega mesta, nekakšne virtualne tržnice, kjer bi lahko vsak ponujal viške pridelkov in izdelkov. Predlagali so, da bi bilo potrebno že otroke v vrtcih in osnovnih šolah seznanjati s kmetovanjem. Omenjena je bila problematika pridobivanja dovoljen za postavitev enostavnih kmetijskih objektov na kmetijskih zemljiščih. Strinjali so se še, da je velik problem v občini zaraščanje  in razdrobljenost kmetijskih površin ter visoke najemnine. Nujna je po mnenju udeležencev tudi ureditev poplavnih območij ob reki Vipavi.

Enakomeren razvoj telekomunikacij nujen za razvoj občine

Napredek občine v zadnjih letih na področju večjih investicij, predvsem v ureditev cest in kanalizacijo, so ocenili kot dober. V prihodnje pa si želijo predvsem bolj enakomernega razvoja telekomunikacijskega omrežja, ki je nujno potreben za gospodarski in splošen razvoj občine, novega kulturnega doma in več rekreativnih objektov ob reki Vipavi.

Foto: Sara Vatovec

Oglejte si tudi