Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

TEST HOJE

V okviru projekta ŽIVIMO ZDRAVO, ki poteka v KS Opatje selo, KS Kostanjevica na Krasu in KS Sela na Krasu smo dne 17.10.2013 opravili test hoje.
Lep sončen jesenski dan je bil kot nalašč primeren, da opravimo test hoje in ugotovimo našo telesno zmogljivost - kondicijo. Srečali smo se v Opatjem selu na prireditvenem prostoru že ob 16.30 uri. Zbralo se nas je 22.

Preden smo opravili test hoje nam je Tanja Makarovič iz ZVC Nova Gorica obrazložila potek in namen testa.

Preizkus hoje na 2 km je enostaven test. S pomočjo hitre hoje, take ki jo zmoremo in pri tem ne ogrožamo svojega zdravja, se izmeri naša telesna zmogljivost.

Preden opravimo ta testom pa moramo upoštevati navodila: 

Dan pred testom se moramo izogibati alkoholu, poživilom in težkim telesnim naporom, 2 - 3 ure pred testom ne smemo uživati obilnejših obrokov hrane in ne

kaditi, na dan testa se moramo udobno obleči in obut, pred preizkusom se moramo ogreti in razgibati.

Test hoje je primeren za ljudi stare od 20 do 65 let, ki so telesno nedejavni ali manj aktivni. Primeren je tudi za osebe s povečano telesno težo.

Hoditi moramo hitro in enakomerno (po lastnih zmožnostih, da ne ogrožamo zdravja). Test lahko opravimo večkrat (priporočljivo vsakih 6 mesecev), tako lahko spremljamo izboljšanje svoje telesne zmogljivosti.

Preden smo opravili test smo morali izpolniti obrazec.

Silvo Kokot iz Športnega društva Mark je poskrbel, da smo res prehodili 2 km poti. Na listek, ki smo ga prejeli je beležil čas štarta hoje in čas, ko smo test zaključili.

Po opravljenem testu hoje sta nam Jana Vitežnik in Mira Stanič Gruden iz ZVC Nova Gorica, glede čas, ki smo ga porabili za hojo, izračunali in ugotovili našo telesno zmogljivost - kondicijo.
Bernardka Prinčič iz ZZV Nova Gorica nam je izmerila holesterol in sladkor v krvi, izmerjene vrednosti je zabeležila v kartonček.

Tanja Makarovič iz ZVC Nova Gorica in Kristina Brovč Jelušič iz ZZV Nova Gorica sta nam na tehtnici izmerili težo in telesno sestavo ter nam izmerjene rezultate tudi obrazložili.

Tudi tokrat nam je Stana Gec Jelen izmerila krvni tlak in srčni utrip. Izmerjene rezultate nam je vpisala v kartonček, ki ga bomo dopolnjevali z rezultati meritev na naslednjih srečanjih.

 

Damjana Sušanj,

lokalna koordinatorka projekta Živimo zdravo

 

Projekt Živimo zdravo financira Občina Miren-Kostanjevica v okviru projekta Več zdravja v

občini Miren-Kostanjevica 2012/2013.

 

Oglejte si tudi