Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

prva delavnica 26.9.2013 - ZDRAVO SE PREHRANJUJEM. KAJ PA TI?

Na prvem srečanju/delavnici dne 26.9.2013 v okviru projekta Živimo zdravo, ki je namenjen vsem prebivalcem KS Opatje selo, KS Kostanjevica na Krasu in KS Sela na Krasu ter okolice, mladim in malo manj mladim, se nas je zbralo le 17. 

Iz ZZV Nova Gorica sta prišli Kristina Brovč Jelušič (regionalna koordinatorka projekta) in Irena Jerič (vodja projekta). Kristina je predstavila program zdravega prehranjevanja, osnovezdrave prehrane in prehranjevanje s pomočjo prehranske piramide in zdravega krožnika.

 

 

Govorila je o zdravem in uravnoteženem prehranjevanju, ki vključuje pestro izbiro živil in jedi.Pri izbiri živil glede na njihovo pomembnost v zdravi prehrani, nam je lahko v pomoč prehranska piramida. Uživati moramo več sadja in zelenjave manj maščob, sladkorja in soli. Sadje in zelenjava naj bosta dnevno na našem jedilniku. Pomemben je tudi čas, ko hrano zaužijemo, vnos hrane pa naj bo porazdeljen na vsaj pet obrokov na dan. Zelo pomemben je tudi vnos vode v telo. 

Udeleženci srečanja smo sami sestavili piramido priporočil za zdravo vsakodnevno prehrano

. Na spodnjo polico smo postavili vodo in živila, ki naj bodo osnova dnevne prehrane vseh, ki se želijo prehranjevati zdravo. Sem spadajo žita, žitni izdelki (kruh, kosmiči, testenine) in krompir.

Na drugo polico smo dali sadje in zelenjavo. Z dnevno količino zaužitega sadja in zelenjave moramo zadostiti svojim potrebam po vitaminih in mineralih.

Na tretjo polico smo postavili mleko in mlečne izdelke, ki so pomebni vir kalcija, magnezija in vitamina D, so gradniki naših kosti. Meso in mesne izdelke, ribe in jajca naj bi zaužili v manjših količinah, predvsem zaradi nasičenih maščobnih kislin in preveč soli v mesnih izdelkih. Dober nadomestek za meso so tudi jajca. Ne smemo pozabiti na ribe, ki so bogat vir omega tri maščobnih kislin, ki varujejo naš srčno-žilni sistem.

Na podstrešje prehranske piramide pa smo postavili sladkor in maščobe. To so tista živila, ki si jih privoščimo le občasno (sladkor in sladkarije ter sladoled, maščobe in olja in izdelki na osnovi maščob, slani prigrizki in osvežilne gazirane in negazirane pijače).

Stana nam je izmerila krvni tlak. Dobili smo kartonček, z vpisano izmerjeno vrednostjo, ki ga bomo dopolnjevali z rezultati meritev na naslednjih srečanjih.

Na srečanju smo našim obiskovalcem postregli z odličnim zeliščnim čajem, domačimi jabolkami in slivami.


Damjana Sušanj,

lokalna koordinatorka projekta Živimo zdravo

 

 Projekt Živimo zdravo financira Občina Miren - Kostanjevica v okviru projekta Več zdravja v občini Miren-Kostanjevica 2012/2013.



Oglejte si tudi