Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Občina ima veliko prednosti in priložnosti – le izkoriščene niso

Na zadnji od treh delavnic, ki so v Občini Miren-Kostanjevica potekale v sklopu priprave strategije razvoja občine do leta 2025, so udeleženci razpravljali o kakovosti bivanja v občini. Udeležilo se je je več kot 20 predstavnikov različnih društev, združenj, organizacij, ustanov in drugi zainteresirani občani. V delu po skupinah so opredelili prednosti občine in na kaj so posebej ponosni, določili slabosti, ki bi jih bilo treba odpraviti, našteli priložnosti in opozorili na nevarnosti, ki bi lahko omejile nadaljnji razvoj občine.
Spisek prednosti občine je bil razumljivo zelo dolg, saj se občani dobro zavedajo naravnih lepot, ki jih imajo, in geografske raznolikosti – predvsem edinstvenosti stika Krasa in Vipavske doline. Izpostavili so še bogato zgodovino, številne muzeje, dobro kulinarično ponudbo, vrsto dobro pripravljenih kulturnih prireditev, uspešna športna in druga društva, Mirenski Grad in skrb za brezdomce ... Poseben pečat in prepoznavnost dajejo občini tudi pomembni ljudje, umetniki, kulturniki in izobraženci.

Pogrešajo kulturni dom in rekreativne objekte

Vsaka občina pa ima tudi črne lise, ki niso v ponos in bi jih bilo treba tako ali drugače odpraviti. Udeleženci delavnice so med slabostmi navedli predvsem nujno obnovo OŠ Miren, izgradnjo kulturnega doma in telovadnice ter drugih rekreativnih objektov. Moti jih slabo sodelovanje med društvi, med krajevnimi skupnostmi in pomanjkanje povezovanja med lokalnimi ponudniki, ki bi združeni lahko domačinom in turistom ponudili veliko več. Nezadosten turistični razvoj, neurejen javni prevoz, pomanjkanje gradbenih parcel, nezadostno število delovnih mest in priložnosti za podjetnike, oddaljeni dostop do trgovin, pošte, banke in javnih ustanov pa je le nekaj pomanjkljivosti v občini, ki so jih še našteli udeleženci delavnice.

Želijo si enakomeren razvoj cele občine

Občani si želijo, da bi z novo strategijo našli pot in možnosti za izboljšanje kakovosti bivanja. Na prvo mesto so tako postavili potrebo po razvoju turizma v občini, povezovanju lokalnih ponudnikov, razvoju obvodnih aktivnosti ob reki Vipavi in razvoju gospodarstva, s čimer bi ustvarili tudi nova delovna mesta. Iz dobrih praks drugih občin bi se lahko po njihovem mnenju marsičesa naučili, a pri tem opozarjajo, da ne bi smeli slepo slediti že delujočemu modelu, ampak bi bilo treba upoštevati specifike občine. Prav tako so opozorili na nevarnost neustreznega terminskega načrtovanja in neustreznih, enostranskih odločitev, ki bi lahko zaustavile ali ovirale izvajanje strategije. Po mnenju udeležencev bo treba pri začrtanju strategije stremeti k preudarnim in premišljenim odločitvam, ki bodo zagotavljale enakomeren razvoj cele občine.

Veselje nad dobro udeležbo občanov na delavnicah je izrazil tudi župan Mauricij Humar in dodal, da si želi, da bi bila strategija živ dokument, ki bi bil predvsem prilagojen potrebam občanov: »Občina smo ljudje in prepričan sem, da bomo na osnovi vaših idej in potreb lahko v občini naredili marsikaj, saj smo ljudje tisti, ki ustvarjamo okolje. Strategija bo res da pisana do leta 2025, a se takrat ne bo ustavila, ampak bo rasla z razvojem občine, se dopolnjevala in širila.«

(OKVIR)

Rezultati ankete, ki jo je v septembru prejelo vseh 1800 gospodinjstev v občini, vrnjenih pa je bilo 228 vprašalnikov, so pokazali, da so občani zadovoljni s kakovostjo bivanja v občini. Devet odstotkov jih celo meni, da je to odlično. Vseeno pa ne gre zanemariti tistih 17 odstotkov anketirancev, ki s kakovostjo bivanja v občini niso zadovoljni.

Oglejte si tudi