Izberi drugo občino
Nazadnje izbrane občine

Poišči občino

Registracija
Napoved za četrtek, 30.03.2017

pretežno jasno
Popoldne bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, na severovzhodu tudi pretežno oblačno. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 23 stopinj C.
5°C | 24°C
petek, 31.03.2017
5°C | 24°C
sobota, 01.04.2017
6°C | 22°C
nedelja, 02.04.2017
6°C | 22°C
ponedeljek, 03.04.2017
6°C | 25°C
Opozorila
Četrtek, 30.3.2017 ob 16h
Dodatnega opozorila ni.
5°C
24°C
pretežno jasno
Nahajaš se tukaj: Novice Lokalne skupnosti

NA KAJ MORAMO BITI POZORNI PRI NABAVI ŽIVIL – ......


LOKALNE SKUPNOSTI

| |
23.09.2014      12:39
A A

NA KAJ MORAMO BITI POZORNI PRI NABAVI ŽIVIL – PREHRANSKI SEMAFOR



Deli:

Jesen je prišla hitreje kot smo pričakovali… Ponovno smo zavrteli kolo Projekta »Živimo zdravo«. V krajevnih skupnostih Opatje selo, Sela na Krasu in Kostanjevica na Krasu smo, na dveh aprilskih srečanjih, pridobili veliko uporabnih in koristnih informacij o klopih in klopno prenosljivih boleznih ter o pripravi vrta na prve setve, o obdelavi tal in o osnovah gnojenja. Tretjega srečanja na temo "Sonce in zdravje" o škodljivosti prekomernega izpostavljanja UV žarkom, ki je bilo v mesecu maju v KS Kostanjevica na Krasu, se žal ni nihče udeležil.

Četrto srečanje smo imeli v četrtek 18. 09. 2014 v prostorih KS Opatje selo na temo "Na kaj moramo biti pozorni pri nabavi živil - prehranski semafor".

Petra Kravos, dipl. dietetičarka nas je seznanila s prehranskim semaforjem. Vrednotenje prehranskih izdelkov s t. i. "semaforjem" je uvedla britanska Food Standard Agency, ki je na podlagi dveletnega raziskovanja ugotovila, da je to najprimernejša in najenostavnejša oblika informacij za potrošnike.

S semaforjem vrednotimo prehransko vrednost predpripravljenih živil, kot so na primer predpripravljeni obroki, pice, žita za zajtrk, slaščice, sendviči, pijače, mlečno-žitne ploščice, mlečni in mesni izdelki, slani in sladki prigrizki, ne pa na primer olje, stoodstotni sok, navadni

jogurt ali kos svežega mesa.

Izbira živila s pomočjo semaforja temelji na sodobnih in mednarodnih prehranskih smernicah ter tudi določilih evropske zakonodaje, ki opozarjajo, da je treba zmanjševati dnevni vnos maščobe, nasičenih maščobnih kislin, sladkorja in soli.

Za uživanje prehranskih vlaknin veljajo ravno obratna priporočila kot za sladkor, sol, maščobo in nasičene maščobne kisline: uživali naj bi jih več in ne manj.

Več informacij: http://www.veskajjes.si/semafor

Semaforski način označevanja je za nas potrošnike bolj preprost in bolj razumljiv, saj temelji na enaki količini živila (100 gramov oziroma 100 mililitrov), barva pa nas opozori, ali je živilo primerno za uživanje. Če je količina na primer sladkorja in maščobe ter soli v živilu označena zeleno, pomeni, da lahko živilo uživamo vsak dan, rumena barva pove, da je tega hranila v živilu toliko, da naj ga ne bi uživali čisto vsak dan, rdeče označena živila pa naj bi bila na jedilniku samo včasih.

Petra nam je praktično prikazala, koliko sladkorja vsebuje lonček sadnega jogurta, na katerem lahko iz deklaracije razberemo podatek, da vsebuje 30 g sladkorja (100 g izdelka/30 g sladkorja). V prazen jogurtov lonček je stresla 5 vrečk sladkorja, ki ga običajno uporabljamo za slajenje kave, ugotovitev je “šokirala” vse prisotne.

Tudi Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) priporoča, v boju proti debelosti in drugim zdravstvenim težavam, zmanjšanje dnevne priporočene količine sladkorja, ki je bila od leta 2002 do deset odstotkov vseh zaužitih kalorij na dan, sedaj je ta vrednost zmanjšana na pet odstotkov. Takšno znižanje sladkorja pomeni, da bi lahko na dan zaužil okoli šest čajnih žličk sladkorja, v to so všteti vsi sladkorji v prehrani, prehranski dodatki, tudi naravno prisotni sladkorji v medu, sirupih in sadnih sokovih. Ne smemo pozabiti na škrobnata živila, ki se v telesu tudi razgradijo na sladkorje. Sem spadajo vsa škrobnata živila kot so: kruh, krompir, testenine, pekovski izdelki in riž. Ne smemo pozabiti, da sladkor vnašamo v telo tudi s sadjem. Uživanju sadja in zelenjave se ne smemo odpovedati zaradi mineralov, vitaminov in vlaknin, ki jih naše telo potrebujejo.

Petra nas je opozorila tudi na pasti pri nakupovanju živil:

-       v trgovino nikoli ne hodimo lačni, večja verjetnost nakupa stvari, ki jih ne potrebujemo,

-       ne nasedajmo oglasom, uporabljajmo zdrav razum in ne nasedajmo marketinškim trikom - ni vse zlato, kar se sveti!,

-       privlačna embalaža nas lahko zavede, ker kupujemo z očmi,

-       vedno imejmo s seboj očala, da lahko preberemo deklaracijo na izdelku, ki ga želimo kupiti,

-       oglaševani izdelki velikokrat vsebujejo več maščob in sladkorja, kot neoglaševani.

-       nižji odstotek maščob v jogurtu, mleku in mlečnih izdelkih še ne pomeni, da izdelek vsebuje manj kalorij - lahko so jih dodali s sladkorjem,

-       s seboj vzemite seznam, ki nastaja na podlagi jedilnikov za naslednje dni,

-       zavedajte se trgovskih zvijač - slaščice in bomboni ob blagajni so past!,

-       sezonskega sadja in zelenjave ne kupujte izven sezone,

-       kupujte raje sveže ali posušene začimbe namesto začimbnih mešanic in jušnih kock,

-       vztrajajte pri zdravi izbiri hrane in se ne predajte ponudnikom pustih ter manjvrednih živil!

Če iz deklaracije na živilu ni možno razbrati vsebnosti maščob, sladkorja, soli in aditivov, bodimo pozorni predvsem na seznam sestavin, pri čemer prvo zapisano mesto sestavine pomeni, da jo je v živilu po količini največ, zadnje navedene sestavine pa je v živilu najmanj.

Kristina Brovč Jelušič iz NIJZ OE Nova Gorica nam je izmerila holesterol in krvni sladkor,  izmerjene rezultate obrazložila ter svetovala. Z zdravim življenjskim slogom - zdravo prehrano in gibanjem lahko vrednosti teh parametrov vzdržujemo na normalnem nivoju. V primeru, da so bile izmerjene vrednosti povišane pa, da se moramo posvetovati z osebnim zdravnikom.   

Irena Jerič iz NIJZ OE Nova Gorica nam je na tehtnici – analizatorju telesne sestave izmerila: telesno težo, pusto telesno težo brez maščob, delež maščob in vode v telesu, težo kosti,  indeks telesne mase, vrednost bazalnega metabolizma in metabolne starosti, izmerjene vrednosti obrazložila in udeležencem meritev razdelila pisno razlago.

Andreja Mezinec iz NIJZ OE Nova Gorica, pa nam je na učnem modelu dojke praktično prikazala postopek samopregledovanja. Opozorila nas je, da redno mesečno samopregledovanje pripomore k zgodnjemu odkrivanju raka dojk. Pri samopregledovanju dojk je treba skrbno pregledati in pretipati obe dojki in biti pozoren na zatrdline, spremembe v velikosti in obliki dojk ter barvi kože, uvlečenost bradavice ali izcedek iz nje ali zatrdline. Pri spremembah se moramo obvezno posvetovati z osebnim zdravnikom. 

Tudi tokrat nam je Stana Gec Jelen izmerila krvni tlak in srčni utrip. Izmerjene rezultate nam je vpisala v kartonček, ki ga bomo dopolnjevali z rezultati meritev na naslednjih srečanjih.

 

Poročilo pripravila:

Damjana Sušanj, lokalna koordinatorka projekta Živimo zdravo

 

Projekt Živimo zdravo financira Občina Miren-Kostanjevica v okviru projekta Več zdravja v občini Miren-Kostanjevica 2014.




Priloge:
PDF
Prehranski semafor
30566_prehranskisemaforosebnipomocnikpriizbirizivil.pdf (8,34 MB)

Prenesi vse
0 (Bodi prvi!)
Oceni članek

Povezani članki
NE ZAMUDI VEČ NOBENE POMEMBNE NOVICE ALI DOGODKA IZ TVOJEGA KRAJA! x
Naroči se na brezplačno tedensko e-izdajo in bodi na tekočem o dogajanju v tvoji občini Miren-Kostanjevica!

100 % skrbno bomo varovali vašo zasebnost in odjavili se boste lahko kadarkoli!
Komentiraj novico

Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!
Komentarji 0 komentarjev
Za ta prispevek še ni dodanih komentarjev. Bodi prvi!


OBČINA MIREN - Glasilo
Številka: 6
Izšla: 10.10.2016
Poglej Pdf
Koledar dogodkov Preglej vse
Marec 30 31 1 2 3 4 5 6 7 8
02.04.201 | Družabni dogodki
TRADICIONALNI ŽAJBLJEV POHOD
02.04.2017 | Družabni dogodki
13. pohod po Poteh miru na Krasu 2017
05.04.2017 | Ostalo
Informacijska pisarna za invalide

Bodite prvi pri oddaji mnenja.