Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
13°C
7°C
Oceni objavo

KORAK ZA KORAKOM JE KORAK DO ZDRAVJA

5. delavnica v okviru projekta Živimo zdravo, ki je namenjena prebivalcev in obiskovalcem KS Opatje selo, KS Sela na Krasu in KS Kostanjevica na Krasu.
Na peti delavnici, ki je bila v prostorih Krajevne skupnosti Sela na Krasu, se nas je zbralo le 13.

Tanja Makarovič, prof. zdr. vzgoje iz ZVC Nova Gorica nas je seznanila z najbolj pogostimi kroničnimi nenalezljivimi boleznimi kot so bolezni srca in ožilja, sladkorna bolezen in težave kostno-mišičnega sistema.

Premalo gibanja in nezdravo prehranjevanje sta ena izmed najpomembnejših dejavnikov nezdravega življenjskega sloga. Dejavniki tveganja za nastanek kroničnih nenalezljivih bolezni so zvišan krvni tlak, zvišan holesterol v krvi, zvišan indeks telesne mase, telesna nedejavnost ter nezdava prehrana.

Bolezni srca in ožilja so še vedno najpogostejši vzrok za prezgodnje umiranje. Sladkorna bolezen se pojavi predvsem zaradi neustreznega življenskega sloga in prekomerne telesne teže. Tudi težave kostno mišičnega sistema, ki povzročajo bolečino in moteno gibanje ter zmanjšujejo sposobnost za vsakodnevna opravila in tako slabšajo kakovost življenja, so tesno povezane s telesno nedejavnostjo. Redna telesna dejavnost je eden najpomembnejših dejavnikov za ohranjanje zdravja in preprečevanje nastanka bolezni.

Tanja nam je demonstrirala nekaj vaj za raztezanje mišic. Med izvajanjem vaj je zelo pomembno pravilno dihanje. Pred vsako telesno dejavnostjo se moramo ogreti, povečati gibljivost mišic, pripraviti sklepe na večjo obremenitev in pognati kri po telesu. Priporočljiva je redna zmerna telesna dejavnost, ki jo izvajamo večino dni v tednu najmanj 30 minut na dan. Z vajami ne smemo pretiravati, telesno dejavnost moramo prilagoditi svojim telesnim zmožnostim. Redna telesna dejavnost je pomembna za vzdrževanje gibalne sposobnosti, krepi mišice, vpliva na gibljivost sklepov in prožnost mišic. V kombinaciji z ustrezno prehrano nas telesna dejavnost varuje tudi pred prekomerno telesno težo in debelostjo.

Irena Jerič, prof. zdr. vzgoje iz ZZV Nova Gorica nam je na tehtnici izmerila težo, indeks telesne mase in telesno sestavo - maščobno maso, pusto telesno težo, mišično maso, težo vode v telesu, težo kosti in nam izračunala bazalni metabolizem, ki nam pove koliko kalorij potrebuje naše telo za normalno delovanje v mirovanju za vzdrževanje obstoječega stanja.

Kristina Brovč Jelušič, dipl. med.sestra iz ZZV Nova Gorica nam je izmerila vrednosti glukoze in holesterola v krvi in nam dobljene rezultate tudi obrazložila.

Tudi tokrat nam je Stana Gec Jelen izmerila krvni tlak in srčni utrip. Izmerjene rezultate nam je vpisala v kartonček, ki ga bomo dopolnjevali z rezultati meritev na naslednjih srečanjih.

Na srečanju smo našim obiskovalcem postregli zeliščni čaj in jabolka.


Damjana Sušanj,

lokalna koordinatorka projekta Živimo zdravo


Oglejte si tudi