Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

ČASTNI OBČAN OBČINE MIREN-KOSTANJEVICA – ZLATKO MARTIN MARUŠIČ

Priznanje častni občan Občine Miren-Kostanjevica, najvišje priznanje v občini za izjemne dosežke življenjskega dela, skrb za blaginjo in promocijo občine s poudarkom na javnem delovanju kot tudi izjemne zasluge na vseh področjih družbenega življenja, ki imajo trajen pomen, je prejel Zlatko Martin Marušič iz Opatjega sela.

Zlatko Martin Marušič je bil župan Občine Miren-Kostanjevica od njene ustanovitve leta 1994 do leta 2014. V svojem delovanju je zapustil neizbrisen pečat v lokalni skupnosti in širše. Njegovo dvajsetletno županovanje je bilo poslanstvo, pospremljeno z velikim posluhom za potrebe občank in občanov.

Postavil je temelje delovanja občine na vseh področjih življenja in skrbno gradil prepoznavnost občine. Vsestransko je bil aktiven na vseh ravneh družbenega življenja, tako v občini kot tudi izven njenih meja, zato ga zagotovo lahko štejemo za enega njenih najvidnejših članov in ambasadorjev.

Ogromno je naredil na področju infrastrukture – pri izgradnji in prenovi cest, protipoplavni zaščite ob reki Vipavi ter ureditvi kanalizacijskega omrežja s skupnim projektom čistilne naprave ob Vrtojbici. Pod njegovim vodstvom je bil v sodelovanju z veteranskimi organizacijami zgrajen mogočen Pomnik braniteljem slovenske zemlje na Cerju.

S svojim iskrenim človeškim odnosom je igral ključno povezovalno vlogo pri sožitju Krasa in Vipavske doline ter čezmejnega sodelovanja z občinama Sovodnje in Doberdob. Še zdaj aktivno sodeluje z zamejskimi društvi, tudi pri organizaciji Pohoda treh jezer, Srečanja borcev … in je veteran vojne za Slovenijo.

Pred nastopom funkcije poklicnega župana je bil dolgoletni predsednik KS Opatje selo, kjer se je zelo angažiral na področju gradnje vodovoda po Goriškem Krasu. Bil je pobudnik in organizator prvomajskih srečanj v Opatjem selu in si vseskozi prizadeval za ohranitev tradicije srečanj. V času njegovega predsedovanja je bila leta 1986 KS Opatje selo izbrana za najboljšo KS v Sloveniji in dobila jugoslovansko nagrado za uspešnost. Marušič je bil eden izmed pobudnikov srečanj vasi Selo-Sela-Sele, kar je imelo bistven vpliv na promocijo občine in kraja Opatje selo.

Trenutno je aktiven kot predsednik Pokrajinske zveze društev upokojencev Severne Primorske. Poleg vseh preteklih dejanj pa Zlatka Martina Marušiča opisuje tudi izredno topel in iskren človeški odnos ter težnja k povezovalnosti.

 
Predlagatelj: KS Opatje selo 

Iskrene čestitke!

 

 
Vse fotografije: Jasmina Putnik

 

 

Oglejte si tudi