Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

ČAS JE, DA POMISLITE NASE

druga delavnica v okviru projekta ŽIVIMO ZDRAVO - 3. 10. 2013
Kljub temu, da je bilo zunaj kar mraz za ta letni čas, je bil prostor Prostovoljnega gasilskega društva v Kostanjevici na Krasu, kjer smo imeli drugo srečanje v okviru projekta Živimo zdravo, prijetno topel. Žal pa se nas je na srečanju zbralo samo 13.

Iz ZZV Nova Gorica sta prišla doc. dr. Marko Vudrag, dr. med. (v.d. direktor ZZV) in Kristina Brovč Jelušič (regionalna koordinatorka projekta).

Dr. Marko Vudrag nas je seznanil s statistiko oz. podatki iz Registra raka Republike Slovenije, kjer se zbirajo in obdelujejo podatki o vseh novih primerih raka in o preživetju bolnikov z rakom.

Število obolelih zaradi rakavih bolezni se povečuje, deloma zaradi staranja prebivalstva, večinoma pa zaradi nezadostne osveščenosti o dejavnikih tveganja za nastanek te zahrbtne bolezni.

Žal je rak še vedno bolezen, ki je povezana z neznanjem. Prav ozaveščanje o dejavnikih tveganja za raka, zgodnje odkrivanje rakavih obolenj ter predvsem razblinjanje mitov o raku je bila glavna tema našega tokratnega srečanja. Veliko rakov lahko preprečimo z zdravim življenjskim slogom.

Rak je v visokem odstotku ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Zato je potrebno ozaveščanje ljudi in spodbujanje, da se udeležijo in izkoristijo možnost, ki nam jo dajejo preventivni nacionalni presejalni programi, ki so namenjeni čim zgodnejšemu odkrivanju raka.

Ti programi, ki se v Sloveniji že izvajajo so:

·      SVIT - državni preventivni program presejanja in zgodnjega odkrivanja raka na debelem črevesu in danki, ki je namenjem ženskam in moškim starim med 50 in 69 let.

Cilj programa SVIT je zmanjšanje obolevnosti in smrtnosti zaradi raka na debelem črevesu in danki. Če se bolezen odkrije dovolj zgodaj, se jo lahko uspešno zdravi, lahko pa pravočasno odkrije in odstani že predrakave spremembe in bolezen celo prepreči.

·      ZORA - državni presejalni preventivni program za odkrivanje predrakavih in zgodnjih rakavih sprememb na materničnem vratu pri ženskah v starosti med 20 in 64 letom.

Cilj programa ZORA je, da  se s pregledi žensk na tri leta odkrije in pravočasno zdravi veliko večino nevarnih sprememb materničnega vratu in s tem zmanjša umrljivost žensk za to vrsto raka.

·      DORA - je državni preventivni program presejanja za raka dojk, ki omogoča vsem ženskam med 50 in 69 letom na vsake dve leti pregled z mamografijo - slikanje dojk z rentgenskimi žarki.

Cilj programa DORA - presejalne mamografije je zgodnje odkrivanje raka in predrakavih sprememb dojk in s tem zmanjšati umrljivost žensk za rakom dojk.

Za rakom dojk lahko zboli vsaka ženska, še bolj dovzetne za to bolezen pa so ženske po 50 letu starosti. Iz ne povsem jasnega razloga je na Goriškem odstotek žensk, ki zbolevajo za rakom dojk višji od slovenskega povprečja, zato je nujno čimprej vpeljati program DORA v našo regijo.

Za zgodnje odkrivanje sprememb/raka na dojkah lahko veliko naredimo ženske same z rednim mesečnim samopregledovanjem. Vsaka ženska bi morala že v mladosti začeti s samopregledovanjem dojk vse do menopavze naj bo to reden pregled vsaki deseti dan po začetku menstruacije, kasneje pa na izbrani dan v mesecu.

Kristina nam je na učni protezi dojke prikazala postopek samopregledovanja.

Tudi tokrat nam je Stana izmerila krvni tlak, izmerjene vrednosti zabeležila v kartončke, ki jih bomo dopolnjevali z rezultati meritev na naslednjih srečanjih.

Na srečanju smo našim obiskovalcem postregli z domačimi jabolkami in hruškami.

 

Damjana Sušanj,

lokalna koordinatorka projekta Živimo zdravo

 

Projekt Živimo zdravo financira Občina Miren-Kostanjevica v okviru projekta Več zdravja v občini Miren-Kostanjevica 2012/2013.

Oglejte si tudi