Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

ALI VESTE VSE O ZDRAVI TELESNI TEŽI?

Kostanjevica na Krasu, 14. 11. 2013
Kljub temu, da je bilo mrzlo in vetrovno vreme se nas je na sedmi delavnici, ki je bila v prostorih Gasilskega društva Kostanjevica na Krasu, zbralo 22.

Tanja Makarovič, prof. zdr. vzgoje iz ZVC Nova Gorica nam je spregovorila o zdravi telesni teži in  čezmerni telesni teži - debelosti.

Zdrava telesna teža je tista, pri kateri je riziko obolevanja zaradi bolezni, ki so povezane z debelostjo, nizek.

Povečana telesna teža je posledica pozitivne energetske bilance v telesu - telo s prehrano dobi več energije, kot je potrebuje. Ta se shrani v maščobnih celicah in telesna teža se poveča. Zato je zelo pomembno, da vnos hrane prilagodimo našim potrebam, predvsem da zmanjšamo vnos "praznih" kalorij: hitra hrana, sladice in sladke pijače.

Vzdrževanje zdrave telesne teže je pomembno predvsem za ohranjanje zdravja. Povečano kopičenje maščob posebej v predelu trebuha, povečuje nagnjenost k boleznim srca in ožilja. Na obseg posameznih delov telesa in količina podkožnega maščobnega tkiva lahko vplivamo s skrbno in pravilno izbiro hrane in pijač ter njihovo količino, ki jih dnevno zaužijemo.

Zelo dobra orientacija za oceno naše telesne teže je uporaba indeksa telesne mase (ITM). Z njim ocenimo, ali je naša telesna teža pri določeni višini primerna. velja pa za osebe od 18. do 70. leta. Lasten ITM si z lahkoto izračunamo sami, tako da delimo kilograme s kvadratom telesne višine.

Za zdravje srca je obseg pasu še pomembnejši podatek kot indeks telesne mase.
Merjenje obsega pasu je enostavno: poiščimo spodnje rebro in vrh kolkov ter izmerimo obseg pasu na sredi med tema dvema točkama (pri večini ljudi je to malo nad popkom).

Vzroki debelosti

Debelost je najbolj pogosto posledica kombinacije pretirane količine zaužite hrane in pomanjkanja telesne dejavnosti. V nekaterih primerih je lahko debelosti tudi posledica zdravstvenih, genetskih in psihosocialnih stanj.

Debelost je zdravstveno stanje, pri katerem se je presežek telesne maščobe nakopičil do tolikšne mere, ki lahko škoduje zdravju.

O debelosti govorimo, če imamo:

-       povečan indeks telesne mase (nad 25),

-       povečano količino maščobe v telesu (kar moramo izmeriti) in

-       povečan obseg pasu - pri ženskah več kot 88 cm in pri moških več kot 102 cm.

Debelost povečuje verjetnost raznih bolezni, zlasti bolezni srca, sladkorne bolezni in nekaterih vrst raka. Debelost zmanjšuje kakovost življenja in ga skrajšuje. 

Premalo gibanja in nezdravo prehranjevanje sta ena izmed najpomembnejših dejavnikov nezdravega življenjskega sloga.

Zdrava in pravilna prehrana ter telesna aktivnost sta stebra pri zdravljenju debelosti. Kakovost prehrane lahko izboljšamo tako, da zmanjšamo uživanje energetsko bogatih živil, kot so živila z visoko vsebnostjo maščob in sladkorjev. Uživajmo raje živila, ki so bogata z vlakninami, veliko sadja in zelenjave ter pijmo veliko vode.

Redna telesna dejavnost je eden najpomembnejših dejavnikov za ohranjanje zdravja in preprečevanje nastanka debelosti in z njo povezanih bolezni.

Hujšanje in cilji

Poskrbeti moramo, da bo vsak dan našega življenja zapolnjen s stvarmi, ki nam pomenijo več kot hrana. Sprejemati se moramo s slabostmi vred in gojiti pozitivno samopodobo, si postaviti jasen cilj ter načrt za uresničevanje namena ter uvesti, opustiti ali spremeniti oblike vedenja. Programirati se moramo za uspeh z uvajanjem drobnih premišljenih sprememb in oblikovanje zdravega načina življenja - da prenehamo s hrano prikrivat svoja čustva in zdravit stiske, da spremenimo odnos do hrane, vključimo telesno dejavnost v vsakdan, da posvetimo več časa sebi in odnosom v družini. Vse uspešne strategije hujšanja predlagajo majhne postopne spremembe v vsadanjem življenju - počasno izgubljanje teže.

Sledila je pokušina zdravega obroka, ki ga je za nas pripravil Mirko Godnič, obrazložil nam je postopek priprave in podal kalorično vrednost. Uživali smo v okusnem obroku: ribji brodet s polento ter nesladkan češnjev/slivov kompot. Hrana je bila pripravljena brez odvečnih maščob, soli, sladkorja ali dodanih kupljenih začimb, pa vendarle okusna in predvsem zdrava.

Mirko nam je tudi dal zbirko receptov za zdravo pripravo jedi/obrokov, tako, da si bomo s pomočje te lahko sami doma pripravili zdrave jedi.

Tudi tokrat nam je Stana Gec Jelen izmerila krvni tlak in srčni utrip. Izmerjene rezultate nam je obrazložila in jih zabeležila v kartonče.

 

Damjana Sušanj, lokalna koordinatorka projekta Živimo zdravo

 

Projekt Živimo zdravo financira Občina Miren-Kostanjevica v okviru projekta Več zdravja v občini Miren-Kostanjevica 2012/2013.

 



Oglejte si tudi