Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
5°C
JUTRI
16°C
0°C
Oceni objavo

UTRIP SRCA V MAJSKEM VEČERU

Ljubiteljstvo in prostovoljstvo imata v svetu čedalje večji delež in s tem tudi vpliv na družbeno dogajanje. In tudi na naših tleh je tako.

V Sloveniji je potekal teden ljubiteljske kulture od 15. do 24. maja 2015. Častni pokrovitelj je bil predsednik Republike Slovenije – Borut Pahor, kar kaže na veliko priznanje vsem udeležencem ljubiteljske kulture.

Osrednja prireditev v naši občini v tem tednu je bila 22. 5. na Mirenskem gradu. Slavnostni govornik je bil župan Občine Miren - Kostanjevica Mauricij Humar. V svojem nagovoru je spomnil, da imamo v občini veliko število društev. Najbrž ni večje vasi v občini, ki ne bi imela kulturnega društva. Ti pripravljajo pestre kulturne dogodke: od krajših spominskih slovesnosti, oživljanja vaške tradicije, potopisnih predavanj do obsežnih prireditev, ki bi bile v čast tudi večjim občinam. In občani se z veseljem udeležujejo prav vseh.

Prireditev na Gradu je bila preplet petja in recitacij na temo ljubezni. Prav ljubezen je tista, ki prinaša v človeško življenje vse odtenke čustev. Droben trepet, veliko hrepenenje, obup, žalost, neskončno upanje, občutek ljubljenosti, sprejetosti.

Pevski zbor Chorus '97 je pod vodstvom Laure Winkler Klanjšček občuteno pel ljubezenske pesmi slovenskih avtorjev besedil, kot so Gregorčič, Aškerc, Kosovel, Minatti. Tudi uglasbili so jih Slovenci, na primer Radovan Gobec, Viktor Mihelčič, Ambrož Čopi. Tokrat sta se prepletali glasba in slovenska lirika  –oboje na temo ljubezni. Pa niso bile samo znane pesmi, kot je Minattijeva Nekoga moraš imeti rad. Elvira Brumat Medvešček je govorjeni del izvezla s pesmimi, ki segajo od Prešerna do ženske poezije z Lili Novy in sodobnih pesnikov, kot sta Pavček in Strniša. Besedila so interpretirali člani Kulturnega društva Stanko Vuk Miren – Orehovlje (Mojca Dolinšek, Ksenja Cotič, David Olivo, Lea Petejan, Ines Perdec). Prireditev je vodila Tanja Arčon.

besedilo: Marta Pavlin

fotografije: Tadej Petejan

Oglejte si tudi