Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

PRVOMAJSKI UTRINKI

V Kostanjevici na Krasu je v najlepšem mesecu maju vedno veselo, letos pa je bilo tudi srčno. Ta mesec je namenjen mlaju, kresu, Kostanskemu dnevu mladosti in dobrodelnosti.

Začeli smo s postavitvijo mlaja, ki ga vsako leto dan pred 1.majem dvignemo sredi vasi. Namen postavljanja mlaja je počastitev praznika dela in nadaljevanje starih običajev. Na ta dan so se v popoldanskih urah zbrali fantje in možje ter odšli po mlaj - največji in najlepši bor, ki so ga našli na poti skozi kraško gmajno. Ko so ga pripeljali na kržado, ga olupili in pripravili za dvigovanje. Medtem smo dekleta iz bršljana spletle vence, ki smo jih obesili na mlaj, na vrhu mlaja pa je zaplapolala zastava. V preteklosti je bila navada, da smo na vence obesili pomaranče, sedaj jih že nekaj let polepšamo z barvnimi trakovi. Ko je bil mlaj na mestu se je pričelo druženje za vse delavce in ostale krajane, na koncu pa smo prižgali še kres.

Na prvomajsko jutro smo imeli običajno pod postavljenim mlajem budnico. Letos smo jo zaradi vremena prestavili v kulturni dom. Zaigrali so jo člani Pihalnega orkestra Komen. S tem smo zaokrožili celotno dogajanje in počastitev praznika dela ter vseh delavcev v okviru Krajevne skupnosti Kostanjevica na Krasu in Kulturnega društva Kostanj.
Dokončno pa smo zaključili v soboto 4. junija ko smo mlaj požagali v dobrodelne namene. O tem si lahko več preberete v našem članku SRČNI MLAJ V KOSTANJEVICI NA KRASU.

Sara Spačal

Oglejte si tudi