Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Musica Nucis - odtenki baroka

V petek 26. 8. je bilo iz orehovske cerkve slišati prav posebno glasbo. V okviru praznovanja svetega Avguština, ki je vaški zavetnik, so nas namreč s svojim nastopom razveselili glasbeniki iz komorne zasedbe Musica Nucis.
Skupino sestavljajo sopranistka Marjetka Luznik, flavtistka Doris Kodelja, violinistka Tina Grego, kontrabasist David Šuligoj, čembalistka Eva Dolinšek ter altistka Mirjam Pahor, ki je bila na dan koncerta žal odsotna.

Skupina je nastala leta 2011 na pobudo kontrabasista Davida Šuligoja, pobudi pa je botroval tudi študij stare glasbe, ki ga je začela Eva Dolinšek na čembalu na Akademiji za glasbo. Ime skupine “Nucis” (oreh) izhaja iz Evinega domačega kraja Orehovlje, kjer se člani redno srečujejo na vajah; premierno je skupina pred natanko petimi leti nastopila prav v tej cerkvi.

Glasbenike navdušuje  muziciranje v komorni zasedbi, kjer ohranjajo in oživljajo staro glasbo. Vsak izmed njih v skupino prispeva svoje znanje zato nenehno stremijo k stilni in tehnični perfekciji. Posebno pa jih veseli odkrivanje tudi manj  znanih skladateljev. Vse to in želja po novih znanjih jih spodbuja, da se redno udeležujejo mojstrskih tečajev za to zvrst glasbe.

Nastopajoči so nas s programom posvetnih in sakralnih del popeljali v obdobje baroka  v 17. in 18. stoletje, ko sta  vokalna in inštrumentalna glasba doživljali svoj vrhunec. Program koncerta je bil sestavljen iz skladb avtorjev, kot so C. Monteverdi, A. Vivaldi, J. S. Bach, A. Corelli, D. Scarlatti in D. Castello.

Petkov večer je z baročno glasbo dobil poseben pečat in nam tako ostal v zelo lepem spominu. Poslušalci v nabito polni cerkvi si ga bodo zagotovo zapomnili.

 

Tanja Arčon

Oglejte si tudi