Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

LJUBEZEN ZVESTO NAJTI...

 Lani smo se v naši občini  odločili, da bomo  slovenski kulturni praznik obeležili skupaj Mirenci, Biljenci, in naši rojaki iz zamejstva  iz Prosvetnega društva Štandrež. Prireditev smo uspešno pripravili v Mirnu in v Štandrežu.
 V letošnjem mesecu kulture smo   Kulturno turistično društvo Zarja, Bilje, Kulturno društvo Stanko Vuk, Miren-Orehovlje in Prosvetno društvo Štandrež  ponovno združili moči in 20.2. 2015 v Domu krajanov Negovan Nemec v Biljah, ter 21.2.2015 v župnijski dvorani Anton Gregorčiče v Štandrežu na oder postavili kulturno prireditev Ljubezen zvesto najti...
 Povezovalna nit prireditve je bila ljubezen oz. raznovrstni obrazi ljubezni, ki jo je pesnik France Prešeren  gojil do staršev, do  rojstnega kraja, do prijateljev, do domovine, do svoje deželice pod Alpami, do ženske, do  jezika, do pesnjenja ter do vseh ljudi, ne glede na raso, veroizpoved. Predstavljena je bila s pesmijo, glasbo, besedo in plesom...
 Besedni del prireditve z veznim tekstom , izbiro poezije ter glasbenih točk sta pripravili Elvira Brumat Medvešček, članica Kulturnega društva Stanko Vuk; iz Mirna in Laura Bonutti Zuljan, predsednica Kulturno turističnega društva Zarja, Bilje. Za režijo sta poskrbela  Božidar Tabaj in Marko Brajnik iz Prosvetnega društva Štandrež. Iz istega društva je bila tudi napovedovalka prireditve, Vanja Bastiani. Povezovalno besedilo je brala Mojca Dolinšek iz Kulturnega duštva Stanko Vuk, Miren-Orehovlje, pesnikova pisma in poezijo sta prebirala Matej Klanjšček (Prosvetno društvo Štandrež) in Laura Bonutti Zuljan (KTD Bilje), glasbeni del pa so oblikovali mlada pianistka Eva Dolinšek iz Mirna z Debussyjevo skladbo Clair de Lune in glasbeno spremljavo k samospevom, domačina Andrej Orel in Rene Fajt s pesmijo O,Vrba in sopranistka Milena Košuta z dvema samospevoma, baletna plesalca Sanja Vogrič in Gabrielle Coz iz Štandreža sta nam pričarala čudovito ljubezensko hrepenenje, prireditev pa je zaključil kvartet Animo iz društva Glas iz Bilj, z Zdravljico.

H kakovosti proslave je nedvomno pripomogla strokovna pomoč  igralca Slovenskega narodnega gledališča  iz Nove Gorice Jožeta Hrovata.
Slavnostna govornika sta bila: v Biljah umetnostna zgodovinarka  Nelida Nemec, v Štandrežu pa igralec  Slovenskega narodnega gledališča iz Nove Gorice  Nejc Cijan Garlatti.

Po prireditvi so izrazi zadovoljstva na obrazih gledalcev in  topli stiski dlani, ustvarjalcem tega kulturnega dogodka nedvoumno jasno sporočili, da so bili tudi tokrat uspešni.


                            Ivanka Kosta in Laura Bonutti Zuljan

Oglejte si tudi