Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

"KRASNA SI BISTRA HČI PLANIN..."

Tako kot Soča združuje tri narode, ki živijo ob njenem toku, tako so se v mesecu kulture združila tri društva: KD Stanko Vuk Miren – Orehovlje, KTD Zarja Bilje ter PD Štandrež  in pripravila proslavo ob Slovenskem kulturnem prazniku. 19. februarja 2016 na Mirenskem gradu in 21. februarja 2016 v Štandrežu so oder zasedli številni nastopajoči, od vokalne skupine Animo (Ingrid Praznik, Tjaša Močnik, Ana Cencič, Maja Silič), odlične pianistke (Eva Dolinšek),, godalnega kvarteta (Ana Cotič, Tina Debenjak, Andrej Brešan, Jernej Budin), mlade violinistke (Makrina Quinzi), pevcev (Silvan Zavadlav) do recitatorjev iz vseh treh krajev.

Prireditev smo poimenovali »KRASNA SI BISTRA HČI PLANIN…« in jo posvetili Simonu Gregorčiču, saj letos mineva 110 let od njegove smrti.

Po himni in glasbenih točkah je spregovoril slavnostni govornik, umetnostni zgodovinar Saša Quinzi. V svojem govoru je izpostavil lika, vsem dobro poznanega glasbenega ustvarjalca, Lojzeta Bratuža in njegove žene, pesnice Ljubke Šorli. Z veliko ljubeznijo sta kljubovala vsem življenjskim viharjem in nasilju, ki je žal  privedlo do tragične smrti skladatelja in zavzetega kulturnega ustvarjalca. Pokončnost, vztrajnost in duhovno plemenitost je govornik izluščil iz pesniškega opusa Simona Gregorčiča. Na likovnem področju pa je govornik  pridružil navedenim tudi cerkvene poslikave Toneta Kralja, ki je v nenaklonjenih časih veliko prispeval k narodni zavesti našega, predvsem primorskega, človeka. V času, ko je bila naša beseda prepovedana, je svoje nestrinjanje in kljubovanje pokazal s sliko. S svojo umetnostjo pa obogatil celoten kulturni prostor.

Skozi Gregorčičeve pesmi, ki so mnoga desetletja bile Primorcem skoraj svete, smo se spomnili njegovega celotnega življenja. Tako rojstva na domačem pragu, dela narodnega buditelja in kaplana, ljubezni do »Planinske rože«, kot preroških napovedi prve svetovne vojne in njegove prezgodnje smrti ter zadnje poti v planinski raj.

Ko je na oder »prižuborela« naša smaragdna lepotica, sta pesem Soči z velikim občutkom predstavila Mojca Dolinšek in Matej Klanjšček.

Prireditev se je ob napovedovanju Sonje Cijan nadaljevala z recitacijami Gregorčičevih pesmi (Maja Silič, Majda Zavadlav, Pietro Grauner, Božidar Tabaj) prepletenimi z glasbenimi vložki. Da so gledalci vse še bolj doživeto občutili je recitacije spremljala glasba izpod prstov Eve Dolinšek in fotografije Mitje Klančiča na projekciji.

Izbor pesmi in smiselna povezava v doživeto celoto je delo Elvire Brumat Medvešček. S svojim bogatim znanjem sta nastopajočim pomagala umetniški vodja Jože Hrovat in režiser Božidar Tabaj. Za tehniko so skrbeli Marko Brajnik, Niko Klanjšček in Joško Kogoj.

Gregorčič je bil velik domoljub in od njega se lahko še marsikaj naučimo, saj mu je prav skrb in ljubezen do ljudi, maternega jezika in domovine dajala pogum in moč za življenje.

Sonja Cijan

 

Oglejte si tudi