Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
5°C
Oceni objavo

DO -RE - MI

V današnjem hitrem tehnološkem razvoju, prevladi televizije in ostalih elektronskih sredstev je za vse nas pomembno, da smo deležni nečesa nasprotnega, od česar ljudje ne bomo otopeli, nekaj, kar bo v nas vzbudilo lepoto in uglašenost. Tako je bilo tudi na letošnji že četrti reviji otroških pevskih zborov naše občine. Mali otroški obrazki z zvedavimi očmi, polni pevske vneme so kot magnet v dvorano pritegnili množico poslušalcev. Med njimi so seveda bili tudi ponosni mamice in očki, none in nonoti, ki so nedvomno zaslužni za vsak otrokov pevski uspeh, saj jih vztrajno spodbujajo in vozijo na vaje. Da so le-te zanimive in ne preveč utrudljive, pa poskrbijo pevovodje s svojim potrpežljivim pristopom k delu z mladimi pevci.

Na žalost so letos okoliščine tako nanesle, da so morali nastop odpovedat kar trije otroški zbori. Na odru okrašenem s pisanimi baloni so zapeli štirje zbori. Otroški pevski zbor Kras Opatje selo ,ki ga vodi Mojca Ivanc se je predstavil s tremi ljudskimi živahnimi in šaljivimi pesmicami. Na klavirju jih je spremljala Tjaša Veselič.

V mladostni dobi odraščanja je koristna izraba prostega časa zelo pomembna. Prav pevski zbori so tista dejavnost, v kateri si mladi oblikujejo medsebojne vezi in drug drugemu pomagajo videti svet in življenje. To smo v publiki začutili, ko je zapel Mladinski pevski zbor “KRAS” pod vodstvom Pavla Pahorja. Ob instrumentalni spremljavi: Blaž Pahor, klavir; Filip Mozetič, cajon; Jure Pahor, saksofon so nam s tremi popevkami prikazali  ritmično in melodično pestrost glasbe.

Župan  Mavricij Humar je mlade pevce nagovoril naj še naprej razvijajo veselja do petja in tako ohranjajo ljudsko peto izročilo. Obenem pa je na oder povabil gostujoči zbor, tokrat Otroški pevski zbor OŠ  Renče in podružnične šole Bukovica. Vodi jih  Nataša Domazet, ki pravi: »Tako kot leto ki  raste z meseci, tako mladi pevci rastejo s pesmijo, ki zariše spomin v srce.« Najmlajši nadobudni pevci, ki radi nastopajo, so se z veseljem odzvali našemu povabilu. S seboj so prinesli Orfove instrumente s katerimi so izvedli Tanzanijsko, Belgijsko in Belokranjsko ljudsko. Na harmoniki jih je spremljala Anja Kerševan.

Na reviji se nam je pridružil Moški pevski zbor Anton Klančič iz Mirna, ki deluje nepretrgoma že več kot pol stoletja. Negovanje zborovskega petja predstavlja v današnjem apatičnem času poseben izziv tako za iz umetniškega, kot tudi organizacijskega vidika.Delovanje zbora je bilo večkrat na nitki, vseeno pa so uspeli požrtvovalni posamezniki zbrati kritično maso in peljati zbor naprej. Danes sestavljajo zbor večinoma mladi fantje, ki se zavedajo, da je slovenska pesem del našega folklornega izročila, kar nas razlikuje od ostalih narodov in bogati. Pod vodstvom Mateja Petejana so zaključili pevski večer z BARČICA (prir: France Marolt), O KOŠNJI (Harm: Ciril Pregelj)in NIČ O POLITIKI (Emil Adamič).

V vsakem otroku je prisoten občutek za lepoto. Naša vloga pa je, da tem drobnim neubranim cvetom pustimo, da vzbrstijo, in jim nakažemo pot, na kateri bodo lahko še naprej iskal lepoto in uglašenost.

Za KD Stanko Vuk napisala Mojca Dolinšek

Oglejte si tudi