Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
17°C
2°C
Oceni objavo

Dan državnosti 2015 - AH, TI KAVALIRJI

Ob Dnevu državnosti se vsako leto zberemo na Mirenskem gradu in s kulturno prireditvijo ter kresom počastimo najlepši slovenski praznik. Letos se nas je zbralo res veliko. Cvetela je lipa, ki je bila posajena pred 24. leti v čast mladi državi, marsikateri obiskovalec je pripomnil, da na to prireditev pride prav vsako leto. Za kulturni program že 10 let skrbi KD Stanko Vuk Miren - Orehovlje, za kresovanje in družabno srečanje pa KS Miren in Društvo žena Miren - Orehovlje. Večer je s pesmijo obogatila vokalna skupina Chorus 97 pod vodstvom Laure Winkler Klanjšček. Podžupan Stojan Cotič je pozdravil udeležence in nas vse spomnil, kako pogumni in enotni smo bili v ključnih trenutkih naše zgodovine. Prav iz preteklosti pa bi morali črpati moč za reševanje naše ne preveč rožnate gospodarske situacije. Slavnostna govornica je bila podpredsednica Pokrajine Gorica gospa Mara Černic. Mnogi jo poznajo po tem, da je, kot novoizvoljena podpredsednica, na seji govorila v slovenščini. Delo in vsa prizadevanja  gospe Černic so zelo pomembna za življenje Slovencev v Italiji. Vidno vlogo pa ima tudi pri projektih, ki vplivajo na življenje ljudi na obeh straneh meje. Gospa Černic je z govorom in pozitivno naravnanostjo  navdušila vse prisotne. 

Ker pa so bili naši gostje tudi člani Prosvetnega društva Štandrež s katerimi že dolga leta zgledno sodelujemo, je praznični večer res potekal v duhu brisanja meja.

Sledila je veseloigra »Ah, ti kavalirji«. Gojenje sviloprejk (po domače kavalirjev) je bilo v Mirnu, Orehovljah in še po nekaterih drugih vaseh precej razširjeno. Starejši vaščani se še spomnijo časov, ko jim je prav vzgoja sviloprejk pomagala do debelejšega kosa kruha. Na te čase sedaj spominjajo samo še murve, ki še vedno rastejo v naših krajih. Veseloigro so prvič zaigrali leta 2011 in je plod sodelovanja med KD Stanko Vuk Miren – Orehovlje in Prosvetnim društvom Štandrež. Avtorica je Mojca Dolinšek, ki je za izvirno besedilo dobila tudi Linhartovo nagrado, gralci so člani obeh društev. Igra je bila že neštetokrat odigrana in z navdušenjem sprejeta. Tudi ta večer smo se ob njej nasmejali in navdušeno ploskali.

Otroci so se najbolj razveselili kresa, ki je sledil.

Čeprav je bil naslednji dan za večino delavni dan, smo se ob kozarčku pijače in prigrizku zadržali kar pozno v noč.

Nasvidenje naslednje leto.  

 

za KD Elvira Brumat Medvešček

Oglejte si tudi