Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
6°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

APZ Tone Tomšič na Mirenskem gradu

Že bežen pogled v napovednik naše občine pove, da je v občini Miren - Kostanjevica  res bogata izbira kulturnih dogodkov. In ljudje se radi družimo, zato so te prireditve dobro obiskane.

Ob 10-letnici Kulturnega društva Stanko Vuk Miren - Orehovlje je društvo želelo občane  posebej počastiti  s koncertom vrhunskega mešanega pevskega zbora APZ  Tone Tomšič. Zbor sestavljajo pretežno študentje, ki študirajo v Ljubljani. Zbor je nastal davnega leta 1926 kot moški pevski zbor. Ustanovil ga je priznani slovenski glasbenik, zborovodja in etnolog France Marolt. Po letu 1946 je začel ponovno delovati kot mešani pevski zbor z imenom Akademski pevski zbor Tone Tomšič. Zbor so vedno vodili priznani zborovodje, sedaj ga vodi Stojan Kuret, dobitnik nagrade Prešernovega sklada 2012 ter eden najuspešnejših zborovskih dirigentov v zadnjih dvajsetih letih.

Zbor je od nekdaj sodeloval na mnogih tekmovanjih doma in po svetu. Za izvedbo je prejel številne nagrade doma (na primer lani na tekmovanju Naša pesem v Mariboru so  osvojili zlato priznanje) in po svetu (na primer  v Arezzu leta 2002 in  v Debrecenu 2008 so bili zmagovalci na tekmovanju za Veliko nagrado Evrope).

20. junija je zbor nastopil na Mirenskem gradu v cerkvi Žalostne Matere božje. V prvem delu so se predstavili z zahtevnim  sakralnim programom.  Začeli so z enim najbolj znanih motetov renesančnega skladatelja G. P. da Palestrina »Sicutcervus«. Kot pravi kontrast k renesančni polifoniji so dosegli s skladbo iz pravoslavne liturgije.  Nadaljevali so s skladbama angleškega skladatelja iz 19. Stoletja C. H. H. Parryja in prvi del zaokrožili s poklonom lani preminulemu častnemu članu zbora –Pavletu Merkùju, z izvedbo delov iz njegovega rekviema Profelicimeitransitu.

V drugem delu koncerta so se predstavili z deli slovenskih skladateljev: A. Čopija, L. Lebiča, N. Forte ter A. Makorja in N. Kocjančiča, ki sta tudi pevca v zboru. V bogati akustiki cerkve so v svežih preoblekah zazvenele ljudske pesmi iz različnih delov Slovenije, ki so še posebej navdušile publiko. 

Med samim koncertom je bilo čutiti mladostniško energijo, ki so jo pevci izžarevali med samim petjem. Poslušalci smo jih negibno poslušali in uživali v njihovi interpretaciji skladb.

Naj povem, da so v tem zboru že v preteklosti nastopali tudi študentje iz Mirna in okolice. Tudi danes je tako. Iz Mirna v njem nastopa Matija Budin, iz Orehovelj Eva Dolinšek, iz Bilj Matej Velikonja in iz Devina Lucija Tavčar. Prav ponosni smo nanje, da so člani tako imenitnega pevskega zbora.

Zboru APZ Tone Tomšič  želimo še veliko uspeha. Želimo si, da bi nas še kdaj razveselili s tako imenitnim nastopom, kot je bil ta na Mirenskem gradu.

za KD Stanko Vuk Marta Pavlin in Eva Dolinšek

Oglejte si tudi