Logo MojaObčina.si
DANES
8°C
3°C
JUTRI
15°C
1°C
Oceni objavo

NARAVOSLOVNI DAN V VRTCU

Vsak dan je nov dan, dan za nove izzive. Tudi v našem vrtcu je vsak dan pomemben, drugačen, čas za usvajanje novih znanj in pridobivanje izkušenj. Z našimi otroki usvajamo različna znanja, na konkreten način, preko igre in z velikim veseljem. Otroci so nad učenjem navdušeni in preko raziskovanja pridobivajo nova znanja.

Skupaj smo načrtovali izlet do najdebelejše smreke v Sloveniji, ki jo najdemo pod »Pričnikovo pušo«. Dogovorili smo se, da bodo debelino smreke izmerili. In otrok je ugotovil: »Ja s termometrom!« Kar nekaj otrok je bilo navdušenih: »Ja, s termometrom!«

Tako je dozorela ideja, da preživimo dan v naravi, ki bo namenjen merjenju in bodo otroci spoznavali, kaj vse in s čim lahko merimo. Otroci so v vrtec prinesli merila in verjeli ali ne, samo dva otroka sta prinesla »termometer« za merjenje temperature zraka in merjenje temperature vode. Večina otrok je prinesla metre, nekateri tudi ure. Podali smo se na pot raziskovanja. Merilo smo čas, temperaturo zraka, vode, temperaturo našega telesa, dolžine palic in končno prispeli do najdebelejše smreke in izmerili njeno »debelino« oziroma obseg. S termometrom? Ne,…………… z velikim metrom.

Otroci so ugotavljali:  »Ooooo, š'ta smreka je pa res debela!«, »Kkkk je tovsta!«, »Pa daj Romana, je pa res fullll vejka!«, »Lej, kaka velika je!«, »Moj meter je mali!«, »Nejc 'ma pa velik meter, z njim zmerimo!«,….

Meter je pokazal 4,8 metra.

Po velikim navdušenjem smo pot nadaljevali in vzgojiteljici sva nenačrtovano izmerili še »težo« vsakega otroka ob premagovanju nenačrtovane ovire. Otroci pa so se tudi ob tem zabavali!

Na dvorišču vrtca smo ponazorili debelino smreke, pogledali na termometer in izmerili še temperaturo opoldne ter ugotovili, koliko časa je trajal naš izlet.

Dan je bil drugačen, bil je izziv, bil je pomemben za vsakega posameznika. Težko je opisati njihovo vnemo in navdušenje. Zagotovo pa je bila za otroke in tudi vzgojiteljici prijetna izkušnja. Vsi skupaj smo pridobili nova znanja ter ob tem uživali!

Romana & Nataša

s »svojimi« učenjaki

Oglejte si tudi