Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
0°C
JUTRI
11°C
-1°C
Oceni objavo

SLOVESNA OTVORITEV prenovljene okolice in dvorišča pred osnovno šolo

Drage učenke in učenci Osnovne šole Mežica, spoštovani gospod ravnatelj in ves učiteljski zbor, spoštovani podžupan ter svetnice in svetniki Občinskega sveta občine Mežica,  spoštovani sokrajani, gostje in vsi zbrani,  prav prisrčno pozdravljeni na današnji prireditvi ob dnevu naše šole v okviru katere predajamo v uporabo prenovljeno okolico in dvoriščni plato pred našo šolo.

 

Vesel in ponosen sem, da danes stojimo ob šolskem poslopju, ki je v svoji prenovljeni podobi prav gotovo zopet eno izmed najlepših v slovenskem prostoru, prav tako kot je bilo to pred 86. leti oziroma daljnega leta 1926, ko so našo osnovno šolo prvič predali v uporabo.

Z ureditvijo okolice naše šole danes dodajamo še zadnji kamenček v mozaik celostne podobe tega osrednjega mestnega prostora.

 

Že pri snovanju šolskega dvorišča in okolice smo sledili zamisli, da mora le to postati stičišče in prostor za druženje tako šolarjem v okviru rednega dopoldanskega pouka kot tudi popoldancem  pri obšolskih dejavnostih ter športnih aktivnostih v športni hali in na zunanjem igrišču za njo. Ob pogledu na 6.200 m2 na novo urejenih površin okoli šole verjamem, da smo v tem tudi uspeli.

 

Za dobro opravljeno delo gre zahvala prav vsem, ki so pri obnovi sodelovali, tako arhitektu Urošu Reiterju, ki je zasnoval projekt obnove, kot izvajalcu gradbenih del, gradbenemu podjetju Koroške gradnje Slovenj Gradec z vsemi pogodbenimi partnerji, ki je kljub velikim problemom, ki v tem času tarejo gradbince, vendarle uspel zaključiti dela. Zahvala gre nenazadnje tudi učiteljicam in učiteljem ter vam spoštovani starši in dragi otroci, da ste v teh letih strpno prenašali in prenesli vse nevšečnosti zaradi gradbišča in problemov parkiranja.

 

Spoštovani, in ker je danes tudi dan naše šole je prava priložnost, da se poudari, da ni večje odgovornosti za prihodnost kot je skrb za dobre šole - takšne, ki omogočajo dostop do sodobnega znanja, ki mlade ljudi učijo, kako se je mogoče učiti vse življenje, ki jih spodbujajo v prepričanju, da se znajo in zmorejo v življenju svobodno in samostojno odločati.

 

Predpogoj za dosego le tega, pa je med drugim tudi primerno šolsko poslopje in sodobne učilnice v katerih se odvija pouk. Pri zagotavljanju takšnih pogojev ima veliko vlogo in odgovornost tudi lokalna skupnost. Te odgovornosti se v naši občini prav gotovo dobro zavedamo.

 

In še na eno odgovornost vseh nas, bi ob današnji slovesnosti rad še posebej opozoril. Na odgovornost, da v tem okolju soustvarimo takšne pogoje, ki bodo pripomogli k temu, da bodo mladi v tem kraju ostajali, si tu ustvarili družino in z otroki  popolnili prav vse oddelke naše devetletke. To naj bo dokaz naše življenjske moči in tudi oddolžitev šoli, ki je vsa ta dolga leta povezovala življenja v našem kraju.

 

Drage učenke in učenci, spoštovani gospod ravnatelj in učiteljski zbor, ob današnji slovesnosti vam iskreno čestitam. Želim vam še mnogo let uspešnega dela, z željo, da bi bila to še naprej dobra in prijazna šola. Prijazna učencem, učiteljem, okolju v katerega je umeščena, staršem ter tudi vsem krajanom občine Mežica.

 

Dušan Krebel

Župan Občine Mežica

 

 

 

 

Oglejte si tudi